Nouă expoziție la Muzeul de Artă din Constanța

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Vernisajul expoziției „Secvențial” la Muzeul de Artă Constanța

Miercuri, 2 aprilie, la ora 16.00, Muzeul de Artă Constanța va găzdui vernisajul expoziției „Secvențial”, semnată de artistul Ion Achițenie. Sculptorul Bogdan Breza va fi invitat în cadrul acestei expoziții, aducând o combinație între un discurs de inspirație sacră și unul profan. Criticul de artă Ana Amelia Dincă va participa la acest eveniment.

Tematica lucrărilor lui Ion Achițenie

Expoziția explorează sugestia generală a chipului lui Iisus, prezentată ca o energie diseminată, cu o fidelitate față de iconografie care reflectă dorința artistului de a evoca lumina divinității și spectrul energetic asociat acesteia. Ion Achițenie depășește simpla reprezentare, având ca prioritate esențializarea expresiei plastice, care include ideea de rugăciune, lumină și transcendență. Artistul utilizează un spectru cromatic reevaluat, cu nuanțe puține dar cu o putere expresivă care transcende percepția obișnuită, apropiindu-se de o înțelegere superioară a sufletului.

Simbolurile și stilul artistic

Opera lui Achițenie este caracterizată vizual prin simbolul ogivei, un element arhitectural specific stilului gotic, utilizat în sens metaforic. Acesta devine un intercesor între artist și Cristos, iar Mântuitorul este perceput ca un motiv al redefinirii spirituale. Raportarea la un timp viitor este sub protecția divină, exprimată prin perfecțiunea geometrică. Viziunea unitară a artistului, care se exprimă prin pânză, este legată de o substanță spirituală impalpabilă, dar perceptibilă prin gând.

Îmbinarea tradiției cu contemporaneitatea

Ion Achițenie integrează în lucrările sale simboluri teologice și elemente ale picturii murale bizantine, conceptualizându-le prin alăturarea arhetipurilor și a gestului pictural. Iconografia se redefinește în contextul proiectului său contemporan. Expoziția „Fereastră la Tomis” ilustrează demersul evolutiv al civilizației tomitane, menținându-și caracterul istoric prin aceeași conformație ogivală, transmițând o legătură între trecut și prezent și evidențiind tendința de transcendență.

Realismul magic în sculptura lui Bogdan Breza

Sculptura lui Bogdan Breza se inspiră din realismul magic, dar artistul explorează și influențe dadaiste. Realitatea și imaginația se îmbină într-un corp artistic, unde sugestiile fantastice susțin poveștile vizuale, fie ele inventate sau preluate. Alăturând structuri vizuale aparent disparate, Breza creează dialoguri neașteptate între realitate și supranatural, folosind conflicte simbolice și asociind elemente morfologice pentru a evoca iraționalul și absurditatea, în căutarea unei lumi ideale.

Reconfigurarea Artelor Plastice

Lucrarea este transformată într-una contemporană, în care soliditatea bronzului este substituită de elemente grafice, oferind un parcurs vizual de la materialitate la imperceptibilitate. Această abordare generează o comunicare expresivă între structuri variate, care se concretizează în forme palpabile. Totuși, intervenția fabuloasă, simbolizată prin diverse semne, alterează rapid contextul atât al reprezentării, cât și al conceptului. Atunci când expresiile artistice se desfășoară pe o suprafață bidimensională, ele capătă trăsături ale tridimensionalității, prin stilul adoptat și plasarea mesajului în ansamblul creației sculptorului.

Imprevizibilul, întâlnit constant ca rezultat al dialogului intercultural, devine coerent prin adaptarea semnelor la discursul artistic contemporan. Diversitatea reprezentărilor reflectă o explorare de la figurativ la abstract, de la sens la nonsens, și de la hazardul supus întrebărilor la detaliile concrete.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *