Impactul reorganizării la Consiliul Județean Constanța
Reorganizarea recentă de la Consiliul Județean Constanța a generat un impact considerabil asupra angajaților. Aprobată recent, noua organigramă prevede o reducere semnificativă a numărului de posturi, de la 296 la 213, ceea ce ar putea conduce la concedierea a 62 de angajați sau la necesitatea de a participa la concursuri pentru ocuparea celor 29 de posturi disponibile. Această schimbare a stârnit nemulțumiri în rândul angajaților, mulți dintre ei manifestând intenția de a se muta la alte instituții publice.
Economii estimate în urma reorganizării
În cadrul ședinței în care a fost aprobată noua organigramă, reprezentanții Consiliului Județean au prezentat o sinteză a economiilor anticipate. Se estimează că reducerea cheltuielilor cu personalul va aduce economii anuale de aproximativ 8 milioane de lei.
Transferuri de personal
În contextul reorganizării, președintele Florin Mitroi a semnat deja mai multe dispoziții pentru a facilita transferul personalului către alte structuri. De exemplu, Marius Drăgan, inspector în cadrul Compartimentului ADPP – Serviciul Administrare Domeniu Public și Privat, a solicitat transferul la Primăria Orașului Năvodari, începând cu 7 aprilie 2025.
Carmen Manuela Ruci, inspector în Compartimentul Dezvoltare Județeană, Sănătate, Sport și Învățământ, a cerut transferul pe o funcție publică similară în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, începând cu 25 martie 2025. De asemenea, Oana Aurora Martin, director executiv al Direcției de Dezvoltare Județeană, se va transfera la Primăria Municipiului Constanța, ocupând funcția de director executiv începând cu 1 aprilie 2025.
Mariana Lotreanu a solicitat transferul de la Compartimentul Secretariat și Registratură Generală la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, începând cu 25 martie 2025. Marius-Dumitru Lupu s-a mutat de la Compartimentul Administrativ la Direcția Generală de Asistență Socială, cu începere de la 25 martie 2025.
Ileana-Diana Bavela a fost transferată de la Compartimentul Secretariat la Direcția pentru Agricultură Județeană, începând cu 1 aprilie 2025, pe o funcție publică vacantă de consilier. Tot în interesul serviciului, Isabela Geantă s-a mutat pe o funcție similară la Direcția pentru Agricultură Județeană, începând cu 1 aprilie 2025.
Mirabela Iacoboaie a cerut transferul de la Compartimentul Mediu de Afaceri la Direcția Generală de Asistență Socială, începând cu 21 martie 2025. Silvana-Roxana Coleasa a fost de asemenea transferată, continuând astfel tendința de relocare a personalului în urma reorganizării.
Transferuri și Schimbări în Structura Administrației Publice
Începând cu 21 martie 2025, mai multe transferuri s-au efectuat în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Elena Iancus a fost mutată din Compartimentul Secretariat și Registratură Generală – Direcția Generală de Administrație Publică și Juridică. De asemenea, Diana Constantin a trecut de la Serviciul Protecția Mediului – Direcția Generală de Proiecte, iar Alina Frujinoiu și Lucica Ojoc s-au transferat, la cerere, din Compartimentul Coordonarea Instituțiilor de Sănătate – Direcția de Dezvoltare Județeană și Coordonarea Instituțiilor de Sănătate, Sport și Învățământ. Toate aceste mutări au ca destinație funcții publice de execuție vacante, similare în cadrul aceleași direcții.
Într-o altă schimbare, Raluca Andreea Labes și-a suspendat raportul de serviciu din funcția de șef serviciu, gradul II, al Serviciului Administrație Publică, Relații Internaționale, Arhivă și ONG-uri, începând cu 7 aprilie 2025. De asemenea, Apselon Ersan s-a transferat prin detașare de la Compartimentul Patrimoniu al Direcției Generale Tehnice Urbanism și Amenajarea Teritoriului, ocupând o funcție publică de execuție vacantă de consilier, clasa I, grad profesional superior la Serviciul Control Turism, începând cu 1 martie 2025, pentru o perioadă de șase luni.
Reorganizarea Consiliului Județean
Referitor la reorganizarea administrativă, Florin Mitroi a explicat că organigrama a fost redusă, având în vedere că două direcții erau foarte stufoase și cu rezultate nesatisfăcătoare. „Ne obligă legea să facem reorganizare și să reducem cu 10%”, a declarat președintele CJC. Acesta a subliniat că, în urmă cu doisprezece ani, numărul angajaților era de aproximativ 160, în timp ce în prezent s-a ajuns la circa 300. Mitroi a adăugat că după șase luni se va realiza o nouă reorganizare, subliniind că 214 angajați sunt considerați un număr prea mare pentru structura actuală.