Informații despre activitatea SRI în contextul alegerilor
Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității Serviciului Român de Informații, Ioan Chirteș, a anunțat marți că, potrivit răspunsului oferit de SRI, până în prezent nu au fost descoperite elemente de conținut asociate campaniilor de propagandă sau dezinformare coordonate de actori externi ostili României. Această declarație a venit ca urmare a sesizărilor comisiei referitoare la posibila existență pe teritoriul național a unor entități care ar putea influența procesul democratic în cadrul alegerilor prezidențiale și parlamentare.
Analiza activității online
Chirteș a subliniat că SRI a menționat că analiza efectuată a relevat utilizarea conturilor false pe platformele de socializare, care au fost folosite pentru a spori artificial popularitatea unor candidați, dar și pentru a discredita contracandidații. Senatorul a detaliat că aceste conturi, create în acest an, au fost orientate spre lansarea de mesaje negative împotriva rivalilor politici.
Acțiuni pentru identificarea conturilor false
În plus, platformele online vor realiza o analiză detaliată pentru a identifica conturi similare și tipare de comportament care să contureze dimensiunea reală a așa-numitelor „rețele de troli”. SRI colaborează cu instituțiile și autoritățile competente pentru a menține un climat de securitate în spațiul virtual, folosind toate instrumentele legale disponibile.
Securitatea națională și măsurile luate
SRI a asigurat că securitatea națională nu a fost afectată de activitățile conturilor false, având în vedere că impactul acestora a fost extrem de redus. Datele obținute au fost transmise Ministerului Afacerilor Interne pentru gestionare conform responsabilităților legale. De asemenea, în cazul în care se constată încălcări ale termenilor de utilizare, platformele pot decide să elimine conținutul sau să închidă conturile implicate.
Neutralitatea SRI
Chirteș a subliniat, de asemenea, că Serviciul Român de Informații nu desfășoară nicio acțiune care să favorizeze sau să dăuneze intereselor vreunui partid politic sau persoană, cu excepția acțiunilor care ar putea contraveni securității naționale, conform legislației în vigoare. În această săptămână, Chirteș a solicitat SRI să clarifice dacă au fost identificate entități capabile să influențeze procesul electoral, așteptând un răspuns în curând.