Numărul bebelușilor abandonați în 2024 la Spitalul Județean din Constanța: ce se întâmplă cu aceștia?

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Scăderea cazurilor de abandon în spitale

Nivelul scăzut de trai, împreună cu alte probleme sociale, determină unele femei să aducă copii pe lume, iar ulterior să decidă să îi abandoneze în spitale. Cu toate acestea, abandonul nou-născuților în Spitalul Județean Constanța a înregistrat o scădere constantă în ultimii ani, atât în Secția de Neonatologie, cât și în cea de Pediatrie.

Cauzele abandonului

În majoritatea cazurilor, sărăcia este motivul principal pentru care mamele aleg să își abandoneze copiii în unitățile medicale. Aceasta situație nu afectează doar nou-născuții, ci și copiii cu afecțiuni grave, care sunt lăsați de părinți din cauza problemelor financiare. Totuși, în ultimii ani, numărul acestor cazuri a scăzut semnificativ la Spitalul Județean Constanța, datorită unor măsuri mai eficiente de identificare a persoanelor care recurg la astfel de gesturi.

Statistici recente

În anul 2024, au fost înregistrate patru cazuri de abandon în Spitalul Județean Constanța, conform informațiilor furnizate de reprezentanții instituției medicale.

Procedura de gestionare a abandonului

„În cazul nou-născuților, dacă mama părăsește spitalul fără a reveni pentru bebeluș, secția notifică asistentele sociale. Apoi, Poliția – Secția 3 și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului sunt informate. Se inițiază o anchetă socială, iar Primăria de domiciliu a mamei este, de asemenea, alertată pentru a facilita căutarea acesteia de către Poliție. Dacă, în termen de cinci zile de la sesizare, mama nu se întoarce la spital, se întocmește un proces-verbal de abandon, iar ulterior se instituie măsura de plasament“, a declarat purtătorul de cuvânt al unității medicale.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *