O expertiză întârzâie rezolvarea cererii angajaților CT Bus privind compensarea corectă în bani a orelor suplimentare lucrate în weekend.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Întârzieri în litigiul angajaților CT Bus

După doi ani de la deschiderea unui proces între angajații CT Bus și companie, care vizează „drepturi bănești“, instanța de fond se confruntă cu întârzieri din cauza unei expertize care nu a fost finalizată timp de aproape nouă luni. Aceasta face parte dintr-un dosar civil înregistrat în februarie 2023 la Tribunalul Constanța, unde sunt conexate mai multe acțiuni inițiate de sindicaliști.

Detalii despre proces

La nivelul companiei CT Bus există două sindicate, fiecare având mai multe litigii cu conducerea. Aceste acțiuni au fost reunite într-un singur dosar, iar expertiza solicitată inițial, care lua în considerare un anumit număr de angajați, trebuie acum să reflecte numărul total al salariaților, respectiv peste 400 de șoferi care solicită plata dublului sporului pentru orele suplimentare lucrate.

Acțiunea sindicatelor

Sindicatul Profesional al Transportatorilor și Activităților Conexe (SPTAC) a cerut companiilor să oblige conducerea să plătească dublul sporului pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, care nu au fost respectate. Conform Codului Muncii, angajații care nu beneficiază de repaus săptămânal au dreptul la compensații mai mari pentru orele suplimentare efectuate.

Conexarea dosarelor

Inițial, SPTAC a depus două acțiuni, fiecare vizând grupuri diferite de salariați. Apoi, Sindicatul Liber Transport în Comun Constanța (SLTC), cu un număr mai mare de membri, a intentat o acțiune similară, care a fost de asemenea conexată la dosarul inițial. În urma acestui proces, instanța a aprobat efectuarea unei expertize, iar termenul de judecată a fost amânat de mai multe ori din cauza întârzierilor în finalizarea acesteia.

Implicarea legală

Avocatul Cătălin Niță, reprezentantul SPTAC, a subliniat că angajații, în special șoferii, nu beneficiază de repausul de 48 de ore pe săptămână, așa cum prevede legea, și lucrează mult peste această limită. De asemenea, a menționat că CT Bus nu are autorizația necesară de la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru acest tip de muncă, ceea ce o plasează în afara legii. Scopul principal rămâne obținerea dublului spor pentru angajați, nu amenzile aplicate companiei.

Nemulțumirile angajaților

Salariații își exprimă nemulțumirea față de întârzierea raportului de expertiză și față de termenele lungi de judecată, ceea ce întârzie soluționarea litigiului, care ar fi trebuit să fie finalizat mai devreme, având în vedere că este un litigiu de muncă.

Justiția, ultima speranță pentru angajații CT Bus

Angajații companiei CT Bus își pun speranțele în justiție pentru a-și recupera toate drepturile cuvenite. Aceștia se confruntă cu o situație dificilă, având în vedere că conducerea companiei a decis să-și majoreze veniturile, în timp ce angajații așteaptă soluționarea problemelor lor legate de drepturile salariale.

Cu toate că procesele legale pot dura, angajații rămân optimiști că justiția le va oferi sprijinul necesar pentru a obține ceea ce li se cuvine. Această așteptare subliniază discrepanțele din cadrul companiei, între veniturile conducerii și nevoile angajaților, care continuă să lupte pentru condiții mai bune de muncă.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *