O lucrare cu o „istorie extraordinară” descoperită într-o pungă de plastic a fost vândută la licitație pentru 17,5 milioane de lire sterline.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 228

0:00 Capodopera lui Tițian vândută la licitație pentru 17,6 milioane de lire sterline Un tablou considerat o capodoperă a fost vândut la licitație pentru suma impresionantă de 17,6 milioane de lire sterline. Lucrarea, intitulată „Rest On The Flight Into Egypt”, a fost realizată de maestrul venețian Tițian în anul 1510, când artistul avea doar 20 […]

0:00

Capodopera lui Tițian vândută la licitație pentru 17,6 milioane de lire sterline

Un tablou considerat o capodoperă a fost vândut la licitație pentru suma impresionantă de 17,6 milioane de lire sterline. Lucrarea, intitulată „Rest On The Flight Into Egypt”, a fost realizată de maestrul venețian Tițian în anul 1510, când artistul avea doar 20 de ani. Licitația a avut loc în Londra.

Tabloul a fost furat din casa Longleat din Wiltshire în anul 1995, fiind recuperat șapte ani mai târziu, descoperit fără ramă într-o pungă de plastic în Londra. Această vânzare stabilește un nou record mondial în ceea ce privește licitațiile pentru Tițian, conform organizatorilor evenimentului.

Istoria tabloului

Lord Bath, care a devenit marchiz de Bath în 2020, a moștenit moșia Longleat și a menționat că tabloul are o „istorie extraordinară”. În preajma vânzării, el a declarat: „Avem o strategie considerabilă de investiții pe termen lung la Longleat și am decis să vindem acest activ pentru a promova această agendă într-un moment în care piața pentru picturi de o raritate atât de unică este atât de puternică”.

Lucrarea îl înfățișează pe Maria legănându-l pe Iisus, în timp ce Iosif îl privește. Tabloul are o lățime de 60 cm și este realizat pe un panou de lemn.

Proprietarii anteriori și furtul

De-a lungul timpului, tabloul a avut mai mulți proprietari, inclusiv împăratul austriac Iosif al II-lea, fiind expus la Palatul Belvedere din Viena. În 1809, a fost furat de trupele franceze pentru Muzeul Napoleon, înființat de familia Bonaparte. Ulterior, a fost deținut de un proprietar scoțian și, în 1878, a fost cumpărat de al patrulea marchiz de Bath la o licitație Christie’s.

După furtul din 1995, tabloul a fost recuperat în 2002 de fostul detectiv de la Scotland Yard, Charles Hill, care a acționat după ce a fost oferită o recompensă de 100.000 de lire sterline pentru informații. Tabloul a avut o estimare de vânzare la licitație între 15 și 20 de milioane de lire sterline.

Distribuie acest articol