Atac rusesc asupra unei nave comerciale în Marea Neagră
O navă comercială, care transporta cereale din Ucraina către Egipt, a fost lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră, fără a se înregistra răniți în urma atacului, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Incidentul a avut loc în noaptea de joi, iar informațiile au fost confirmate de o sursă din sectorul maritim, care a menționat că nava a fost lovită în „apele românești”, în apropierea unei vărsări a Dunării.
Dmitro Pletenciuk, purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, a declarat că nava se afla în „zona economică maritimă” a României, însă nu este clar dacă acest termen se referă la apele teritoriale ale României sau la zona economică exclusivă. Irina Pușcașu, purtătoarea de cuvânt a Autorității Navale Române, a precizat că nava nu se afla în apele teritoriale românești la momentul atacului. De asemenea, aceasta a adăugat că nu a fost solicitată asistență pentru incident.
Conform companiei britanice de securitate maritimă Ambrey, nava, înregistrată sub pavilionul Saint Kitts și Nevis, a plecat din portul ucrainean Ciornomorsk și a suferit avarii pe partea stângă, inclusiv la o macara. Președintele Zelenski a subliniat importanța securității alimentare și a declarat că și-a propus să apere porturile și exporturile alimentare ucrainene pe piețele globale. Pe rețelele sociale, el a publicat imagini cu nava avariată, evidențiind pagubele suferite.
Zelenski a cerut o reacție internațională, afirmând că grâul și securitatea alimentară nu ar trebui să fie ținte ale atacurilor. Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a denumit incidentul un „atac cinic asupra libertății de navigație și securității alimentare globale”. Până în prezent, Rusia nu a comentat incidentul, iar compania care operează nava, VRS Maritime Services, nu a fost disponibilă pentru clarificări.
Ucraina continuă să exporte aproximativ patru milioane de tone de cereale lunar printr-un coridor de transport maritim creat pe coasta de vest a Mării Negre, în urma retragerii Rusiei din acordul care permitea realizarea acestor exporturi în condiții de securitate.