Reintroducerea unei specii dispărute de stridie în Marea Neagră
O specie dispărută de stridie ar putea fi readusă în Marea Neagră, după ce mii de exemplare au fost transportate din Marea Nordului și aclimatizate în laboratoarele din Constanța pentru o perioadă de câteva luni. Aceste stridii au fost eliberate cu succes în apele Mării Negre, fiind plasate în cuști speciale, concepute pentru a rezista chiar și la condiții meteorologice extreme.
Studii inovatoare pentru reintroducerea stridiei europene
Un studiu realizat de specialiștii Departamentului de Ecologie și Biologie Marină sugerează că stridia europeană ar putea fi reintrodusă pe litoralul românesc. Această specie nu a mai fost observată în apele românești de aproape un secol, iar populația sa în Marea Neagră a fost grav afectată de invazia melcului marin Rapana venosa, în tandem cu alți factori, rezultând într-o prezență extrem de rară a acesteia.
Experimentele și monitorizarea stridiilor
„Experimentele au început în laboratoarele noastre, unde am lucrat la adaptarea stridiilor la salinitatea scăzută a regiunii și le-am hrănit cu diferite culturi de fitoplancton produse intern. În această vară, stridiile au fost cu succes plasate în mare, în cuști speciale. Monitorizăm periodic supraviețuirea și creșterea lor. Rezultatele promițătoare obținute până acum reprezintă un pas semnificativ în eforturile de a reintroduce această specie în ecosistemul Mării Negre”, a declarat coordonatorul studiului, Dr. Adrian Filimon.