Obiectele de patrimoniu din expoziția First Royals of Europe, desfășurată la Canadian Museum of History din Gatineau, s-au întors în România.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Întoarcerea bunurilor culturale din expoziția First Royals of Europe

Bunurile culturale din patrimoniul național, care au făcut parte din expoziția internațională First Royals of Europe, s-au întors în siguranță în România pe 4 februarie 2025. Transportul, atât în Canada, cât și în Europa, a fost realizat de companii internaționale specializate în transportul de bunuri culturale mobile, fiind însoțit pe întreaga durată de curieri ai Muzeului Național de Istorie a României (MNIR).

Conform MNIR, bunurile culturale au fost plasate în depozitul de tranzit al muzeului pentru aclimatizare. După procesul de dezambalare, va fi efectuată o nouă verificare a stării de conservare, având în vedere că o primă verificare a fost realizată la muzeul canadian în momentul predării bunurilor către partea română. Bunurile aparținând MNIR vor fi direcționate către depozitele muzeului și expoziția Tezaurul Istoric, în timp ce obiectele împrumutate de la muzeele partenere vor fi restituite conform contractelor de comodat. Aceeași procedură riguros aplicată și nivel înalt de securitate au fost menținute pentru fiecare export temporar de bunuri culturale din categoria Tezaur sau Fond.

Detalii despre expoziția First Royals of Europe

Expoziția internațională First Royals of Europe a avut loc la Canadian Museum of History din Gatineau, Canada, între 4 aprilie 2024 și 19 ianuarie 2025, atrăgând 124.501 vizitatori. Muzeul Național de Istorie a României a contribuit cu piese valoroase din colecțiile sale, alături de muzee din sud-estul Europei. MNIR a coordonat proiectul, colaborând cu alte cinci instituții muzeale: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Complexul Muzeal Național, Muzeul Civilizației Gumelnița, Muzeul Olteniei și Muzeul Județean Buzău. Expoziția a prezentat o selecție de peste 90 de artefacte pre- și protoistorice, datând din perioada neolitică, epoca bronzului și până în a doua epocă a fierului, provenind din colecțiile muzeelor menționate.

Un proiect cultural internațional de amploare

Proiectul cultural internațional The First Kings of Europe, organizat în Statele Unite (New York, Chicago) și Canada (Gatineau), a fost un demers deosebit, inițiat de Field Museum din Chicago, în colaborare cu peste 20 de muzee din Europa de Sud-Est și Centrală. Această expoziție a reunit peste 750 de bunuri culturale de primă importanță din colecțiile muzeelor din Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Ungaria.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *