Ovidiu Țentea preia funcția de manager interimar al MNIR – „Muzeul trebuie să rămână o prioritate pentru Ministerul Culturii”

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Noul Manager Interimar al Muzeului Național de Istorie a României

Noul manager interimar al Muzeului Național de Istorie a României, Ovidiu Țentea, a declarat că va depune toate eforturile necesare pentru ca instituția să rămână o prioritate pentru Ministerul Culturii. Printre primele sale obiective se numără redimensionarea semnificativă a misiunilor instituționale și fundamentarea deciziilor pe baza analizei unui consiliu științific.

Prioritățile Echipei

„Există numeroase aspecte pe care va trebui să le investighez rapid, alături de colegii mei. Aceștia reprezintă prioritatea mea principală, deoarece au fost profund afectați de criza generată de furtul celor patru artefacte. Este vorba despre oameni dedicați muncii lor, care se confruntă cu salarii mici, stres și lipsă de recunoaștere. Este esențial să recâștigăm încrederea și entuziasmul de a lucra într-un domeniu care ne pasionează”, a declarat Țentea.

Redimensionarea Obiectivelor

Printre urgențele managerului se află redimensionarea obiectivelor instituționale în ceea ce privește expozițiile, concentrându-se pe prioritățile interne. Consultările cu specialiștii din muzeu, programate pentru zilele următoare, vor conduce la identificarea unor soluții eșalonate pentru aceste provocări. De asemenea, fundamentarea deciziilor pe baza analizei unui consiliu științific format în principal din experți ai muzeului reprezintă o altă prioritate, la fel și comunicarea eficientă.

Planuri de Comunicare și Colaborare

„Voi face tot posibilul pentru ca Muzeul Național de Istorie a României să rămână în topul priorităților Ministerului Culturii. Ne vom concentra pe îmbunătățirea comunicării, atât pe timpul crizei, cât și în ceea ce privește direcțiile prioritare: identificarea unor spații adecvate pentru relocarea patrimoniului muzeului, în vederea demarării lucrărilor de reabilitare, și realizarea studiului DALI (Documentație de Avizare pentru Lucrări de Investiții)”, a subliniat Țentea.

Implicarea în Proiecte Naționale

Noul manager interimar intenționează să formeze un grup de lucru operativ care să formuleze propuneri relevante pentru îmbunătățirea legislației de patrimoniu, unele dintre acestea fiind deja în consultare publică. De asemenea, se va orienta spre performanță în cercetarea științifică și va promova importanța acesteia în societate.

Conferințe Publice și Proiecte Arheologice

„Îmi doresc să organizăm conferințe publice pentru a evidenția rolul istoriei în societate și importanța MNIR în acest context”, a adăugat Țentea.

Colaborare cu Sindicatul MNIR

Implicarea activă în proiectele naționale gestionate de Ministerul Culturii este de asemenea pe lista priorităților, inclusiv Programul Național Limes și dosarul limesului dunărean. De asemenea, se va căuta creșterea implicării muzeului în proiecte arheologice și atragerea de fonduri nerambursabile. Ovidiu Țentea a afirmat că va menține o „totală deschidere” pentru a sprijini implicarea Sindicatului MNIR în deciziile legate de condițiile de muncă, dezvoltarea profesională și soluționarea inechităților salariale cu care se confruntă muzeele în prezent.

Cercetătorul Ovidiu Țentea a preluat funcția de manager interimar al Muzeului Național de Istorie a României începând de joi.

Ovidiu Țentea, noul manager interimar al Muzeului Național de Istorie a României

Ovidiu Țentea, cercetător științific de gradul II în cadrul Secției Arheologie a Muzeului Național de Istorie a României, s-a născut pe 4 iunie 1974 în Dumbrăveni, județul Sibiu. Este un expert bine cunoscut în domeniul istoriei antice și arheologiei, având o experiență profesională de peste 25 de ani în cercetare, muzeografie și managementul patrimoniului cultural.

Absolvent al Universității Babeș-Bolyai, Ovidiu Țentea a obținut titlul de doctor și activează în prezent ca cadru didactic asociat. De asemenea, a fost președinte al Comisiei Naționale de Arheologie și a publicat lucrări de specialitate, precum și numeroase articole științifice relevante pentru domeniul său de expertiză.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *