Hotelul Palace din Constanța: O bijuterie arhitecturală în așteptarea renovării
În 2016, proprietarii Hotelului Palace, Ion Ilie, Anca Maria Ilie, Stelian Ion Ilie, Şerban Mihai Ilie, Ioan Niculae Boată și Victoria Ştefania Minona Verhuven, au obținut de la Primăria municipiului Constanța Autorizația de construire nr. 1793, vizând „Executarea lucrărilor de primă urgență la imobilul S+D+P+3 etaje – alimentație publică și hotel”. Cu toate acestea, lucrările de reabilitare nu au fost efectuate.
Hotelul Palace se întinde pe o suprafață de aproape 7.000 de metri pătrați, dispune de trei etaje și 99 de camere. Ultima modernizare parțială a avut loc în 2009, dar în prezent, imobilul se află într-o stare avansată de degradare, în ciuda potențialului său turistic semnificativ. Clădirea necesită investiții considerabile pentru a fi readusă la viață.
Un monument istoric de importanță națională
Situat pe strada Remus Opreanu, numerele 5-7, Hotelul Palace este un monument istoric de importanță națională. Deși clădirea a fost la un moment dat un simbol al luxului și eleganței, în vara acestui an, Ministerul Culturii și Primăria Constanța au anunțat că nu vor exercita dreptul de preempțiune pentru achiziționarea imobilului.
Inaugurat pe 12 iulie 1914, Hotelul Palace a oferit încă de la început facilități de lux, fiind conceput pentru a atrage o clientelă selectă, în special jucători de la cazinou. Cu 250 de camere și apartamente, hotelul beneficia de electricitate, apă caldă și rece în fiecare cameră, băi pe fiecare etaj, lifturi, holuri, sală de corespondență, cameră de fumat și un restaurant care oferea o combinație de bucătărie română și franceză.
Arhitectura impresionantă a clădirii
Construcția hotelului a fost un proiect ambițios, realizat de Baronul Edgard de Marçay și Societatea Marilor Unități, deși a întâmpinat diverse obstacole. Situat într-o zonă pitorească a țărmului Mării Negre, hotelul este construit în stil eclectic, specific Rivierei Franceze.
Fațada principală a clădirii este simetrică și monumentală, având ca element central intrarea, flancată de două console mari decorate cu ghirlande de tip Imperiu. Fiecare nivel al clădirii are caracteristici unice, feroneria și zidăria fiind utilizate pentru a crea un aspect distinctiv.
Arhitectura Hotelului Palace din Constanța
Hotelul Palace din Constanța se remarcă printr-o fațadă impresionantă, caracterizată de o serie ritmică de balcoane dotate cu feronerie pe console. Nivelurile superioare sunt distinct delimitate de o friză cu motiv grecesc, în timp ce feroneria de la feroneriile semicirculare ale ultimului nivel este completată de balcoane mici și console masive.
Aspecte distinctive ale fațadei
Fațada orientată spre mare se evidențiază printr-o înălțime mai mare, urmând panta naturală a țărmului. Aceasta introduce un element asimetric, evidențiat printr-o scară care conduce la nivelul cheii. Monumentalitatea neoclasică franceză a clădirii, alături de diversitatea influențelor arhitecturale, majoritar inspirate din tradiția mediteraneană, conferă Hotelului Palace un statut de modernitate, distanțându-l de tradiționalism.