Parlamentul a aprobat transferul unui sistem de rachete Patriot către Ucraina.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 164

Sursa foto:

0:00

Adoptarea proiectului de donație a sistemului de rachete sol-aer Patriot

Camera Deputaților a aprobat marți inițiativa Guvernului de a dona un sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, în urma a 245 de voturi favorabile, 29 împotrivă și o abținere. Proiectul de lege prevede reglementarea donației acestui sistem în conformitate cu specificațiile convenite cu partenerii americani.

Conform actului normativ, Guvernul României este autorizat să desfășoare demersurile necesare pentru reconstituirea capabilității de apărare aeriană la sol, în cadrul programului de înzestrare „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Aceasta implică atribuirea de contracte de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA) către Guvernul Statelor Unite pentru achiziționarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot, configurația 3+, precum și pentru echipamentele necesare, mijloacele de transport, materialele, piesele, logistică și instruire.

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale va asigura fondurile necesare pentru plata taxelor și comisioanelor asociate reconstituirii capabilității de apărare aeriană.

Reacții din partea deputaților

Deputatul AUR, Mircia Chelaru, a descris această lege ca fiind „unul dintre cele mai fierbinți momente ale unei decizii politice majore”, subliniind sprijinul pentru eforturile ucrainenilor în conflictul actual. Totuși, el a atras atenția asupra necesității ca politica militară și externă a României să devină mai verticală și să renunțe la obediența gratuită. „Este inadmisibil să produci donație din partea unei stat sărăcit, al cărui deficit bugetar este catastrofal”, a declarat Chelaru, precizând că parlamentarii AUR vor vota împotriva proiectului.

De asemenea, deputatul Anamaria Gavrilă a afirmat că Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) nu avea dreptul de a dona un sistem Patriot. „De ce solicită acum Parlamentului achiziționarea unui nou sistem? A fost ilegal, pentru că nu aveau dreptul. Acest sistem valorează mult mai mult decât un miliard de euro, având în vedere că România se află la granița cu războiul și valoarea trebuie estimată în funcție de daunele pe care acest sistem le-ar fi putut preveni în următorii 10 ani”, a concluzionat aceasta.

Distribuie acest articol