Pe 22 septembrie 2024 se desfășoară echinocțiul de toamnă! Zilele devin tot mai scurte.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 190

Sursa foto:

0:00

Echinocțiul de toamnă din 2024

Azi, 22 septembrie 2024, are loc echinocțiul de toamnă, un moment important care semnifică începutul sezonului de toamnă din perspectivă astronomică. De la această dată, zilele vor începe să devină mai scurte, iar nopțile se vor lungi, până la solstițiul de iarnă, programat pentru 21 decembrie.

Conform specialiștilor, echinocțiul de toamnă va avea loc la ora 15:43, ora României. În această zi, Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc, ceea ce va determina un echilibru între zi și noapte. După acest moment, în emisfera nordică, durata zilelor va continua să scadă treptat, în timp ce în emisfera sudică, ziua va crește, indicând începutul primăverii.

Fenomenul astronomic

Această manifestare astronomică este rezultatul alinierii axei Pământului cu orbita sa în jurul Soarelui. În această perioadă, Soarele va răsări și va apune exact la est și vest, iar durata zilei va fi aproape egală cu cea a nopții în majoritatea latitudinilor, excepție făcând regiunile polare. La Polul Nord începe noaptea polară, în timp ce la Polul Sud, Soarele va rămâne vizibil deasupra orizontului timp de șase luni, până la echinocțiul de primăvară.

Punctul echinocțiului

Punctul echinocțiului de toamnă, cunoscut și ca „punct autumnal”, se situează pe sfera cerească la intersecția eclipticii cu ecuatorul ceresc. Soarele traversează acest punct, mutându-se din emisfera nordică în cea sudică. Astfel, în această zi, Soarele va răsări și va apune exact în direcțiile est și vest, rezultând o durată a zilei egală cu cea a nopții, indiferent de latitudine. Excepțiile sunt regiunile polare, unde la Polul Nord începe noaptea polară, iar la Polul Sud Soarele va rămâne deasupra orizontului timp de șase luni, până la echinocțiul de primăvară.

Aspecte locale

În emisfera sudică, 22 septembrie marchează începutul primăverii. La latitudinile din România, în această perioadă, Soarele va atinge unghiul maxim de 45° la amiază, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit și orizont.

Distribuie acest articol