Pentagonul intenționează să repatrieze mii de militari din România și Polonia.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Retragerea Soldaților Americani din Europa de Est Stârnește Îngrijorări

Înalt oficiali din cadrul Departamentului Apărării analizează o propunere de retragere a până la 10.000 de soldați din Europa de Est, ceea ce a generat îngrijorări atât în Europa, cât și în Statele Unite, că această acțiune ar putea stimula comportamentul agresiv al președintelui rus, Vladimir Putin, conform surselor din cadrul NBC News. Unitățile vizate fac parte din cele 20.000 de soldați desfășurați de administrația Biden în 2022 pentru a întări apărarea țărilor din apropierea Ucrainei, în urma invaziei ruse. Deși cifrele sunt încă în discuție, propunerea ar putea implica retragerea a până la jumătate din forțele trimise.

Discuțiile interne referitoare la reducerea numărului de trupe americane în România și Polonia se desfășoară într-un context în care președintele Donald Trump își manifestă intenția de a-l convinge pe Putin să accepte o încetare a focului. Cei șase oficiali care au solicitat anonimatul au oferit detalii suplimentare despre propunere, care nu au fost raportate anterior. Dacă Pentagonul va adopta această măsură, îngrijorările legate de abandonarea aliaților europeni ar putea lua amploare, având în vedere că aceștia percep Rusia ca o amenințare crescândă.

Conform expertului Seth Jones, vicepreședinte senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, rușii ar putea interpreta o reducere a forțelor americane ca o slăbire a descurajării, ceea ce le-ar putea crește impulsul de a interveni în diverse moduri în Europa. Administrația Trump a subliniat în mod repetat dorința de a încuraja aliații europeni să își asume o responsabilitate mai mare în ceea ce privește apărarea, astfel încât Statele Unite să își poată redirecționa resursele militare către China și alte priorități.

În prima sa vizită externă ca secretar al apărării, Pete Hegseth a afirmat într-un discurs la Bruxelles că „realitățile strategice dificile împiedică Statele Unite să se concentreze în principal pe securitatea Europei”. El a precizat că prioritatea se va muta către asigurarea frontierei sudice și contracararea amenințării din partea Chinei.

Elbridge Colby, care urmează să fie confirmat în curând ca principal consilier politic și al treilea oficial în rang la Pentagon, a cerut o concentrare mai mare asupra Chinei. Colby a contestat necesitatea alocării unor resurse suplimentare Ucrainei și a solicitat o diminuare a numărului de soldați din Europa, în favoarea concentrării asupra provocărilor reprezentate de China.

Critici din Partea Republicanilor

Senatorul republican Roger Wicker, președintele Comitetului pentru Servicii Armate, a contestat această abordare în cadrul unei audieri recente, afirmând: „Există voci care consideră că acum este momentul să reducă drastic prezența militară în Europa”. Fără a oferi detalii suplimentare, Wicker și-a exprimat îngrijorarea față de aceste opinii, pe care le consideră greșite și periculoase, venind din partea unor birocrați din Departamentul Apărării. El a menționat că aceștia au lucrat pentru a promova retragerea Statelor Unite din Europa, adesea fără coordonare cu secretarul apărării.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului nu a oferit comentarii cu privire la acest subiect, iar armata a refuzat să facă declarații. „Președintele revizuiește constant desfășurările”, a fost singura reacție oficială în acest sens.

Reducerea prezenței militare americane în Europa

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Brian Hughes, a declarat într-o afirmație pentru NBC News că prioritățile administrației sunt axate pe asigurarea poziției de lider a Americii. În contextul reducerilor bugetare suferite de Pentagon în timpul mandatului lui Trump, diminuarea amprentei militare americane în Europa ar putea elibera resurse care ar putea fi redirecționate, în special către regiunea Indo-Pacific, considerată o prioritate strategică majoră de către oficialii guvernamentali.

Anularea desfășurării unităților de luptă în Europa de Est ar putea contribui, de asemenea, la economisirea fondurilor necesare pentru creșterea investițiilor în echipamente și arme inovatoare. În prezent, aproximativ 80.000 de soldați americani sunt staționați în Europa. În urma invaziei Rusiei, legislatorii din ambele partide au susținut menținerea unei prezențe militare americane puternice pe flancul estic al NATO, considerând că acest lucru reprezintă un mesaj important pentru Putin, demonstrând angajamentul Statelor Unite față de apărarea țărilor de frontieră.

Cu toate acestea, Trump a promovat ideea de a pune capăt rapid conflictului și a făcut apel la o încetare a focului. Poziția sa față de Ucraina diferă semnificativ de cea a lui Biden, care a promis să continue livrările de arme și alte forme de ajutor Kievului „atâta timp cât este necesar”. De la început, Trump a exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru a face concesii, suspendând asistența militară și de informații timp de o săptămână după o dispută publică cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, fără a oferi angajamente clare privind sprijinul militar american pe termen lung.

Generalul în retragere Ben Hodges, care a coordonat activitatea armatei în Europa, a exprimat îngrijorări cu privire la analiza care a stat la baza propunerii de retragere a trupelor din regiune, subliniind că o astfel de măsură ar reduce semnificativ capacitatea de descurajare. Deși Polonia și alte țări europene își măresc capacitățile, va exista un gol care va necesita soluționare.

În plus, Rusia își propune o reconstrucție și reformă semnificativă a armatei, inclusiv modernizarea echipamentelor și creșterea producției de armament, conform unei evaluări a serviciilor de informații daneze publicate în februarie. Dacă războiul din Ucraina se încheie sau se ajunge la un acord de încetare a focului, Rusia ar putea fi în măsură să desfășoare un război la scară largă în Europa de Est în următorii cinci ani, în cazul în care NATO nu își va întări apărarea, se menționează în raport.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *