Consultare publică pentru Planul Urbanistic Zonal Celulozei
Primăria Constanța a inițiat, în luna mai a acestui an, o consultare publică referitoare la elaborarea Planului Urbanistic Zonal Celulozei. Cetățenii au avut ocazia să transmită observații și propuneri, însă nu este clar dacă au fost primite astfel de sugestii, având în vedere că Municipalitatea nu a publicat încă raportul referitor la informarea și consultarea publicului. Aceasta se datorează faptului că Planul Urbanistic Zonal nu a avansat suficient în procesul său de aprobat.
Mutarea locuitorilor din cartierul Henri Coandă
În zona Celulozei, locuitorii cartierului Henri Coandă urmează să fie relocați în locuințe sociale. În acest context, Municipalitatea a demarat un Plan Urbanistic Zonal pentru a stabili noi reglementări. Totuși, finalizarea acestuia se află într-o etapă incipientă, având în vedere că, conform reprezentanților Primăriei Constanța, se află în etapa a treia din patru. Aceasta înseamnă că PUZ-ul preliminar a fost validat și că se află în curs de obținere a avizelor necesare.
Detalii despre planul urbanistic
Planul Urbanistic Zonal prevede că terenurile destinate circulației rutiere, incluzând străzile existente modernizate, artere noi, amenajări de intersecții și parcaje publice, sunt afectate de o servitute urbanistică. Această zonă va fi clasificată ca non-aedificandi, interzicând orice lucrări în afară celor necesare pentru amenajarea drumurilor, trotuarelor, spațiilor verzi și rețelelor edilitare. Terenurile afectate de această servitute vor fi transferate în domeniul public, în funcție de programul de modernizare a infrastructurii rutiere propus de autoritățile locale.
Structura subzonelor
Subzona ZRL1 va include locuințe sociale de maximum P+3 etaje, cu parterul liber. Aceasta va fi amenajată cu spații comune, grădini comunitare, locuri de joacă și zone de întâlnire pentru socializare. În plus, se vor putea construi locuințe individuale de înălțime medie, căi de acces pentru vehicule și pietoni, parcaje la sol sau multietajate, precum și spații verzi și locuri de recreere.
De asemenea, subzona ZRL3 va combina locuințele colective cu diverse funcțiuni publice de interes general, complementare locuirii. Funcțiunea de locuire va reprezenta cel puțin 40% din suprafața construită desfășurată, raportată la parcelă. Printre funcțiunile admise se numără locuințe individuale și colective, instituții, servicii publice, sedii de firme, comerț cu amănuntul, hoteluri, pensiuni, restaurante și cafenele, precum și parcaje și spații pietonale.