Planul Urbanistic Zonal pentru reabilitarea și revitalizarea Zonei Peninsulare rămâne neactualizat.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Actualizarea Planului Urbanistic Zonal în Zona Peninsulară a Constanței

În anul 2023, Primăria a demarat elaborarea documentației de urbanism intitulate „Actualizare Plan Urbanistic Zonal Reabilitarea și Revitalizarea Zonei Peninsulare a Municipiului Constanța“. Zona vizată se întinde pe aproximativ 100 de hectare și necesită o abordare integrată, având în vedere contextul urban și peisagistic existent. Aceasta este delimitată de strada Ștefan cel Mare la nord, strada I.G. Duca la vest, incinta Portului Constanța la sud și Marea Neagră, împreună cu plaja Modern, la est. O întâlnire de informare și consultare publică a avut loc pe 10 iunie 2023, iar de atunci s-au desfășurat lucrări în cadrul documentațiilor. În prezent, Planul Urbanistic Zonal preliminar se află în proces de verificare și validare la Direcția de Urbanism, conform reprezentanților municipalității.

Starea actuală a Zonei Peninsulare

Zona de studiu reflectă o dezvoltare urbană complexă, având o valoare istorică și urbanistică remarcabilă, datorită tramei stradale, parcelarului și diversității arhitecturale, care îi conferă o identitate culturală unică. Situația actuală a Peninsulei este influențată în principal de o dezvoltare haotică și necontrolată, care a dus la inserții de volume ce nu au respectat conformarea arhitectural-urbanistică a zonei. Aceasta a fost agravată de intervenții asupra fondului construit, inclusiv demolări nelegale sau autorizate, realizate în baza unor procese lacunare de autorizare și control.

„Fondul construit datează în mare parte din sfârșitul secolului al XIX-lea și din prima jumătate a secolului al XX-lea, incluzând stiluri arhitecturale specifice perioadei (antebelic, interbelic și postbelic). Acestea constituie o resursă ce conferă specificitate și unicitate zonei, având în vedere și numărul ridicat de monumente istorice. Calitatea imaginii urbane a fost afectată de inserțiile din ultimele trei decenii, care nu au respectat scara și specificul locului, arhitectura având o calitate slabă. De asemenea, silueta și starea precară a clădirilor, caracterizate printr-un colorit pestriț și împrejmuiri variate, contribuie la un aspect neîngrijit și degradat al zonei, dând impresia unei periferii. Aceasta a fost agravată de lipsa continuității proprietarilor din imobilele valoroase după anul 1945, favorizând „periferizarea“ Zonei Peninsulare. Intervențiile necorespunzătoare asupra spațiului public și al imobilelor, prin utilizarea unor materiale de slabă calitate și nerespectarea normelor de estetică, au condus la distrugerea elementelor valoroase și, în final, la scăderea calității imaginii urbane și a atractivității zonei“, se menționează în Planul Urbanistic Zonal.

Caracterul funcțional al zonei

Zona Peninsulară prezintă un caracter funcțional mixt, având o concentrare mare de funcțiuni turistice care s-au dezvoltat complementar locuirii, incluzând restaurante, cafenele, hoteluri și spații comerciale. Totuși, imaginea urbană este considerată neatractivă din punct de vedere turistic, în principal din cauza segregării economice și sociale a unui segment de rezidenți. Zona comercială de-a lungul străzii Ștefan cel Mare, aflată în prezent în reparații majore, nu reflectă o imagine actuală; predomină kitsch-ul, iar intervențiile din anii 2000 sunt inadecvate, având culori nepotrivite și fiind neunitare.

Accesibilitate și circulații în zonă

Zona analizată beneficiază de o accesibilitate ridicată, fiind bine conectată prin circulații carosabile. Aceasta se împarte în două categorii: trama stradală planificată, care a apărut odată cu extinderea orașului spre nord, și zona centrului istoric, unde strada a fost reorganizată într-un sistem de tip „shared space”, favorizând mobilitatea blândă. Cu toate acestea, zona suferă de o insuficiență a locurilor de parcare, iar mașinile blochează trotuarele, îngreunând circulația pietonală. Problema este agravată de numeroase loturi nereglementate, care sunt utilizate ca parcări. De asemenea, spațiile publice din cartierele rezidențiale nu sunt atractive pentru locuitori, lipsind locurile de socializare, de joacă și facilitățile sportive.

Propuneri din Planul Urbanistic Zonal

Planul Urbanistic Zonal include noi reglementări care vizează aspectele arhitectural-urbanistice locale, precum estetica clădirilor și a spațiilor publice, inclusiv a zonelor verzi. Este prevăzută crearea de funcțiuni dedicate exclusiv publicului la parterul clădirilor situate pe arterele comerciale principale, cum ar fi strada Ștefan cel Mare, Bulevardul Tomis și strada Mircea cel Bătrân, pentru a stimula interacțiunea cu spațiile publice pietonale.

Circulații și măsuri de accesibilitate

Se impune implementarea unor măsuri de restricționare a accesului autovehiculelor în zona istorică a orașului, inclusiv un sistem de taxare pentru vehiculele cu emisii poluante mai mari decât normele stabilite. Aceste măsuri, de tip Low Emission Zone, vor contribui la reducerea emisiilor de gaze. Accesul auto va fi limitat la o viteză maximă de 30 km/h, iar parcarea va fi interzisă în centrul vechi, cu excepția unor zone special amenajate. Astfel, se urmărește creșterea conectivității pietonale între zona Peninsulară, oraș și mare, printr-o rețea diversificată de trasee pentru pietoni și piste de biciclete, fiind de asemenea bine deservită de transportul public.

Valorificarea spațiilor publice și a vestigiilor arheologice

Documentația va include și propuneri pentru valorificarea vestigiilor arheologice din punct de vedere turistic, prin semnalizare și integrarea acestora în sistemul de obiective turistice ale Peninsulei. Un obiectiv major al PUZ-ului este extinderea suprafeței de spații verzi, realizată într-un mod integrat cu celelalte aspecte urbanistice, fără a neglija interesul economic. Se va propune un Regulament Local de Urbanism care să stabilească reguli clare pentru construcții, încurajând amenajarea grădinilor individuale și maximizarea legăturii acestora cu spațiile publice.

Măsuri pentru Îmbunătățirea Spațiilor Verzi Publice

Urbaniștii propun o serie de măsuri menite să transforme aliniamentele vegetale și spațiile publice verzi existente în zone dinamice și atractive pentru turiști. Obiectivul principal este crearea unui sistem integrat de spații verzi publice, care să valorifice și să conecteze spațiile verzi existente din zona de studiu.

Aceste inițiative vizează nu doar îmbunătățirea aspectului estetic al orașului, ci și generarea unor locuri de întâlnire plăcute, care să contribuie la atragerea vizitatorilor. Prin integrarea acestor spații verzi într-un ansamblu coerent, se dorește o armonizare cu rețeaua de spații verzi din municipiul Constanța, astfel încât să se creeze un mediu urban mai prietenos și accesibil pentru toți cetățenii și turiștii.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *