Polonia va prelua președinția rotativă a Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie, pentru o perioadă de șase luni.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Polonia preia președinția Consiliului Uniunii Europene în 2025

Polonia va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2025, pentru o perioadă de șase luni, până în iunie 2025. Aceasta nu este prima dată când Polonia deține această funcție, având o experiență similară în 2011.

Deschiderea oficială a președinției poloneze va avea loc pe 3 ianuarie 2025, la Opera Națională Poloneză din Varșovia. Polonia își asumă această responsabilitate într-un context marcat de incertitudine și provocări majore, în special ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, care a amplificat necesitatea consolidării capacităților de apărare ale Europei.

Tensiunile geopolitice cresc, ordinea internațională bazată pe reguli este sub presiune, iar atacurile hibride amenință democrația și securitatea pe continent. În acest context, Polonia își va axa prioritățile pe securitatea Europei, abordând șapte dimensiuni esențiale: apărare și securitate, protecția cetățenilor și a frontierelor, reziliența la interferențele externe și la dezinformare, asigurarea securității afacerilor, tranziția energetică, agricultura competitivă și rezilientă, precum și securitatea sănătății.

Logo-ul președinției poloneze reflectă steagul Poloniei în centrul Uniunii Europene, subliniind angajamentul polonezilor față de valorile europene și rolul Poloniei ca lider în procesul de integrare europeană.

La 13 decembrie 2024, ministrul de externe al Poloniei a afirmat că activitatea președinției se va concentra pe trei domenii principale: sprijinul maxim pentru Ucraina, menținerea politicilor actuale față de Rusia și Belarus, și întărirea securității și rezilienței Uniunii Europene și partenerilor săi. De asemenea, a subliniat că această președinție se va desfășura într-un mediu internațional extrem de complex, caracterizat de războiul din Ucraina, tensiuni geopolitice crescute, inclusiv în Orientul Mijlociu, precum și de amenințări hibride și dezinformare.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *