Portul Constanța Palas, prioritate în investițiile de 5 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Guvernul a aprobat asistență financiară pentru infrastructură

Executivul a dat undă verde, în cursul zilei de miercuri, unui memorandum ce vizează contractarea unei asistențe financiare rambursabile din partea Băncii Europene de Investiții, în valoare de aproape 5 miliarde de euro. Fondurile sunt destinate unor investiții în infrastructura rutieră, feroviară și de metrou.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a subliniat că, pe lângă acest memorandum, Guvernul lucrează și la asigurarea finanțării necesare pentru diverse proiecte de infrastructură. „A fost aprobat un memorandum care preconizează contractarea asistenței financiare rambursabile de la Banca Europeană de Investiții, care va acoperi parțial necesarul de finanțare națională pentru implementarea investițiilor din cadrul Programului Transport 2021-2027 și din mecanismul pentru interconectarea Europei”, a explicat acesta într-o conferință de presă organizată la Palatul Victoria.

Proiecte incluse în împrumut

Mihai Constantin a detaliat și lista proiectelor de investiții propuse de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, care vor beneficia de împrumutul de la Banca Europeană de Investiții. Printre acestea se numără: Autostrada A1 Sibiu-Pitești, Autostrada de Centură București, sector Centură Nord, și Autostrada A3 Transilvania, incluzând subsecțiunile Nușfalău – Suplacu de Barcău, Suplacu de Barcău – Chiribiș și Chiribiș – Biharia, precum și legătura de centură Oradea cu autostrada A3. De asemenea, se va avea în vedere Autostrada A13 Sibiu-Făgăraș, reabilitarea liniei de cale ferată Brașov-Simeria pe secțiunea Brașov-Sighișoara, modernizarea complexului feroviar Port Constanța Palas, etapele unu și doi, modernizarea liniei de cale ferată Craiova-Drobeta Turnu Severin-Caransebeș și Magistrala M4 Gara de Nord-Gara Progresul a metroului bucureștean.

Contextul investițiilor

Toate aceste proiecte sunt incluse în Programul Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport pentru perioada 2021-2030 și au ca scop principal îmbunătățirea coridorului de conectivitate între Portul Constanța și vestul Europei, conform declarațiilor lui Mihai Constantin.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *