Pregătiri pentru intervenție pe Dunăre. Mii de saci de nisip sunt transportați spre sectorul românesc al fluviului.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 134

Sursa foto:

0:00

Apele Române pregătesc măsuri de intervenție pe sectorul românesc al Dunării

Apele Române se află în plină pregătire pentru a face față unei eventuale viituri, organizând transportul a mii de saci cu nisip spre sectorul românesc al Dunării. Conform declarațiilor instituției, formațiile de la Apele Române Argeș-Vedea au deja pregătiți 1000 de saci cu nisip, alături de alte materiale necesare intervenției.

În cadrul măsurilor preventive, au fost efectuate inspecții detaliate ale lucrărilor de apărare, mai ales în ceea ce privește sectoarele de dig administrate pe fluviul Dunărea. Punctele critice deja cunoscute au fost verificate, iar în cazul în care se vor descoperi altele, se va interveni de urgență pentru a restabili stabilitatea digului. De asemenea, vor fi inspectate zonele stabilite pentru montarea mirelor hidrometrice în condiții de ape mari, iar vegetația va fi îndepărtată pentru a asigura secțiunile optime de scurgere a apelor.

Cele șapte Administrații Bazinale de Apă au început să informeze toți deținătorii de lucrări hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor despre prognoza hidrologică emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare va solicita, de asemenea, verificarea stării punctelor critice la subtraversările conductelor prin diguri și va evalua funcționarea stațiilor de pompare aflate în administrarea sa.

În zona orașului Bechet, Apele Române Jiu au mobilizat utilaje necesare intervenției, inclusiv buldoexcavatoare și tractoare, pentru a sprijini echipele de lucru. Aceste utilaje se alătură materialelor de apărare existente, cum ar fi saci, hidrobaraje, panouri de apărare, pompe și generatoare.

Cu creșterea nivelului apei în Dunăre, formațiile de intervenție vor fi completate cu agenți hidrotehnici care vor monitoriza digurile. La intrarea în țară, debitul Dunării a fost în creștere, având o valoare de 5100 m³/s în perioada 19-20 septembrie 2024, depășind media multianuală a lunii septembrie. La Budapesta, debitul se ridică la 7940 m³/s, iar tendința de scădere a valorilor maxime prognozate continuă, urmând ca pe 21 septembrie 2024 să fie estimate valori maxime de aproximativ 8300 m³/s, cu 400 m³/s mai puțin decât estimările inițiale.

Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie.

Distribuie acest articol