Guvernul aprobă o rectificare bugetară pozitivă
În cadrul ședinței de luni, Guvernul va aproba o rectificare bugetară pozitivă, având ca scop alocarea de resurse suplimentare pentru marile proiecte de investiții ale statului, a anunțat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
„Aprobăm astăzi o rectificare bugetară pozitivă, deoarece alocăm resurse suplimentare pentru toate marile proiecte de investiții ale statului. În urma primelor opt luni, am înregistrat un plus de venituri bugetare, pe care ne propunem să le utilizăm pentru a dezvolta România! 84% din deficit este direcționat către investiții. Suntem lideri europeni în ceea ce privește raportul dintre deficit și volumul de investiții. Este adevărat că, la un nivel record de investiții, deficitul bugetar crește la 6,9% din Produsul Intern Brut, însă acest deficit este sustenabil, având în vedere că 8,5 lei din fiecare 10 cheltuiți sunt direcționați către autostrăzi, spitale, școli și rețele de gaze, apă și alte obiective de interes local”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.
Modelul statelor europene puternice
Prim-ministrul a subliniat că prin această rectificare, Guvernul urmează modelul statelor europene puternice, precum Germania, Italia, Franța și Spania. „Practic, ceea ce facem prin această rectificare este să aplicăm modelul acestor țări, care au reușit să se dezvolte și să devină motoare economice ale Europei. România a ajuns la maturitatea politică necesară pentru a-și asuma astfel de decizii. Nu am nicio ezitare în a face acest lucru, deoarece sustenabilitatea înseamnă că nu alocăm banii doar pe consum, ci venim cu un plan serios de investiții”, a adăugat Ciolacu.
Impactul investițiilor asupra economiei
Premierul a evidențiat că investițiile generate de aceste resurse se vor întoarce în economie și se vor multiplica: „Pentru fiecare euro investit, se întorc la stat între șase și opt euro. De exemplu, ministrul Sorin Grindeanu va gestiona aceste fonduri și va efectua plăți către companii, care vor finaliza autostrăzi așteptate de români de 30 de ani. Aceste firme angajează mii de salariați și colaborează cu sute de furnizori, având la rândul lor zeci de mii de angajați. Astfel, în câteva luni, din taxe și impozite, banii se vor întoarce cu un surplus la bugetul de stat”, a explicat Ciolacu.
Necesitatea măsurilor curajoase
Şeful Executivului a subliniat importanța continuării măsurilor în aceeași direcție, afirmând că nu este timp de „filozofi” care „ştiau doar să consume, nu să construiască”. „Trebuie să acționăm cu mult curaj. Nu avem timp de filozofi care, în calitate de premieri, au avut un deficit de 9,2%, iar investițiile erau doar 1,7% din PIB. Acum, marja de consum este foarte limitată și este esențial să o menținem astfel”, a concluzionat Ciolacu.