Preotul acuzat de agresarea primarului din Cernavodă a fost transferat disciplinar la o altă parohie.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 162

Sursa foto:

0:00

Scandal în lumea bisericească dobrogeană

În luna mai 2024, comunitatea bisericească din Dobrogea a fost zguduită de un scandal major, după ce au fost publicate imagini cu un preot din Cernavodă, acuzat de agresiune fizică asupra primarului local. La trei luni de la incident, Arhiepiscopia Tomisului a anunțat mutarea disciplinară a Părintelui Florian Bărbulescu, care va fi transferat la o altă parohie din Eparhie, începând cu luna curentă.

„Părintele a fost înștiințat și s-a conformat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Mircea Cristian Pricop.

Acuzațiile primarului

Edilul Liviu Cristian Negoiță a relatat că agresiunea a avut loc pe stradă, în momentul în care se îndrepta spre locuința sa, situată la aproximativ 300 de metri distanță. Acesta a afirmat că preotul l-ar fi lovit cu piciorul și că, ulterior, a încercat să-i smulgă telefonul pe care încerca să-l folosească pentru a înregistra incidentul. Negoiță a menționat că în incident ar fi fost implicată și o femeie.

„Alaltăseară, la ora 21:15, am plecat din primărie, iar doi indivizi – un preot și o femeie – au început să mă agreseze fizic pe stradă. Am scos telefonul pentru a înregistra agresiunea, dar m-au lovit, iar telefonul a fost distrus. Evenimentul a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă. Ieri dimineață, m-am prezentat la Parchet pentru a depune o plângere, iar ulterior am făcut o plângere și la Arhiepiscopie. Astăzi, am fost audiat de către Parchet și așteptăm următorii pași legali. Nu este normal să fiu agresat pe stradă”, a declarat primarul.

Reacția Arhiepiscopiei Tomisului

În legătură cu incidentul, Arhiepiscopia Tomisului a emis un comunicat în care a precizat că Părintele Florian Bărbulescu se află sub ancheta Centrului Eparhial și a fost suspendat de la slujire. „Regretăm evenimentul produs și așteptăm ca autoritățile competente să își îndeplinească datoria. Conform legislației bisericești, perioada maximă de suspendare înainte de finalizarea anchetei și demararea procesului canonic este de 30 de zile. În cazul părintelui, aceasta va dura pe întreaga perioadă de anchetă”, a adăugat preotul Mircea Pricop.

Aspecte legale

Este important de menționat că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele implicate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale stipulate de Codul de procedură penală, inclusiv prezumția de nevinovăție. De asemenea, activitatea jurnalistică este reglementată de Legea 190 din 2018, care permite exonerarea de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, asigurând un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Distribuie acest articol