Primărița din Bărăganu și soțul ei, fost primar, așteaptă cu nerăbdare verdictul final în cazul DNA, în care au fost deja condamnați de două ori.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Tensiune în cazul primăriței comunei Bărăganu

Primărița comunei Bărăganu și soțul ei se află într-o stare de așteptare intensă, după ce instanța de apel a rămas în pronunțare cu privire la verdictul final al dosarului în care sunt implicați. Cei doi au fost condamnați, pe fond, la pedepse cu închisoarea, iar decizia instanței de apel este așteptată în această lună, stabilind astfel dacă vor fi încarcerați sau nu.

Condiții de condamnare

Soții Neague, proprietarii unei societăți în comuna Bărăganu, au fost condamnați de două ori anterior. Prima condamnare a avut loc în 2021, urmată de o rejudecare, iar cea de-a doua condamnare a fost pronunțată în 2024. Aceștia sunt acum la al doilea ciclu procesual, dosarul fiind înaintat la Curtea de Apel după condamnarea anterioară.

În primăvara acestui an, Magdalena și Titu Neague au fost din nou găsiți vinovați de procurorii DNA în legătură cu fraudele cu fonduri europene. Potrivit anchetei, cei doi au fraudat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, obținând ilegal 1,54 milioane de lei prin utilizarea de documente false în perioada 2015-2017.

Decizii judecătorești recente

După condamnările inițiale, cazul a fost retransmis la prima instanță pentru rejudecare. Pe 4 martie, instanța a decis că Magdalena Neague este din nou vinovată, condamnând-o la 3 ani de închisoare, interzicându-i totodată dreptul de a ocupa funcții publice. Această pedeapsă este mai severă decât cea anterioară de 2 ani și 2 luni.

Titu Neague, fost primar și soț al primăriței, a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare, care a fost contopită cu o altă condamnare anterioară, rezultând astfel o sentință finală de 4 ani cu executare. De asemenea, societatea La Titu Frumosu SRL a fost sancționată cu o amendă de 40.000 de lei și a fost dizolvată.

În plus, cei doi au fost obligați să plătească, în solidar, APIA suma de peste 1,5 milioane de lei, reprezentând despăgubiri civile pentru sprijin agricol în campaniile din 2015, 2016 și 2017, precum și accesoriile corespunzătoare.

Apelul și viitorul procesului

După pronunțarea instanței, cei doi soți au contestat decizia prin apel, iar cazul se află din nou în atenția instanței superioare. Apelul a fost judecat pe 2 decembrie, iar rezultatele acestuia vor determina soarta legală a celor implicați.

Decizia instanței în cazul Neague

Magistrații au rămas în pronunțare, iar soluția finală în cazul celor doi inculpați va fi anunțată pe 18 decembrie. Până la acea dată, aceștia au la dispoziție timpul necesar pentru a reflecta asupra situației lor.

Acuzațiile formulate de procurori

Conform informațiilor oferite de procurorii DNA, între anii 2015 și 2017, inculpata Magdalena Neague, în calitate de administrator împuternicit al SC La Titu Frumosu SRL, împreună cu inculpatul Titu Neague, au depus în mod deliberat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o serie de documente false, inexacte sau incomplete. Scopul acestora a fost obținerea unor sume de bani în mod injust, prin intermediul schemelor unice de plată, pentru terenuri pe care fie nu le lucrau, fie nu le dețineau conform documentelor justificative valide.

O parte din documentele incriminate au fost furnizate de primarul comunei Bărăganu, inculpatul Titu Neague. Prin aceste acțiuni, Magdalena Neague a reușit să obțină fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.547.889 de lei, sumă pentru care APIA s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

Măsuri luate de procurori

Procurorii DNA au dispus și măsura popririi asiguratorii asupra conturilor deținute de Magdalena Neague, SC La Titu Frumosu SRL și Titu Neague.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *