Profesor universitar investigat pentru suspiciuni de corupție legate de candidații la examenul de specializare în farmacologie.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Percheziții în Galați și Brăila pentru suspiciuni de mită

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție, prin Serviciile Județene Anticorupție din Galați și Brăila, au realizat ieri percheziții în nouă locații, inclusiv la sediile unor instituții publice și la domiciliile unor persoane fizice. Acțiunea a fost coordonată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați, în cadrul unei anchete penale ce investighează suspiciuni de luare de mită și alte infracțiuni.

În centrul acestei cauze se află un profesor universitar doctor de la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care deține funcția de președinte al comisiei de examinare pentru obținerea titlului de farmacist specialist și coordonator al grupei de rezidențiat în specializarea Farmacie Generală.

Acțiune penală și control judiciar

În urma acțiunilor desfășurate, a fost demarată acțiunea penală împotriva inculpatei, fiind instituit controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 16 ianuarie 2025. Aceasta este acuzată de infracțiunea de luare de mită, precum și de divulgarea unor informații confidențiale, cu scopul de a obține beneficii necuvenite.

Detalii despre mită și fraudă

Conform probelor adunate, în preajma examenului de rezidențiat programat pentru luna noiembrie 2024, inculpata ar fi acceptat o promisiune de mită de 9.200 de euro din partea unei rezidente farmaciste. Aceste fonduri erau legate de facilitarea promovării examenului prin divulgarea subiectelor de examen. La data de 15 octombrie 2024, inculpata ar fi furnizat subiectele acelei rezidente, care urma să le împărtășească și altor candidați dispuși să ofere bani.

Examenul de rezidențiat

Examenul de rezidențiat pentru specializarea Farmacie Generală a avut loc pe 8 noiembrie 2024, fiind susținut de 29 de rezidenți, inclusiv de către rezidenta implicată în scandal. Toți candidații au obținut note de peste 8. În timpul examenului, s-a constatat că membrii comisiei au permis utilizarea unor surse de informare, precum telefoanele mobile și notițele scrise, în timpul evaluării.

Obligațiile inculpatei pe perioada controlului judiciar

Pe durata controlului judiciar, inculpata are obligația de a respecta anumite condiții, printre care se numără interdicția de a părăsi țara fără acordul procurorului și de a nu comunica cu persoanele specificate în ordonanța de control judiciar.

Controale judiciare în cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați

Autoritățile au subliniat că, în cazul încălcării intenționate a obligațiilor legale, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă. Investigațiile vizează și alți profesori universitari de la Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Acțiunile de procedură penală beneficiază de suportul Poliției Române – Brigada de Operațiuni Speciale Galați. Este important de menționat că inițierea acțiunii penale reprezintă o etapă reglementată de Codul de procedură penală, având rolul de a crea un cadru procesual pentru administrarea probelor. Această etapă nu afectează principiul prezumției de nevinovăție, care trebuie respectat în toate situațiile.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *