Proiect legislativ pentru modificarea Codului rutier
Un proiect de lege recent propune modificarea Codului rutier, având ca scop eliminarea obligativității de a prezenta fizic permisul de conducere în timpul controalelor efectuate de poliția rutieră. Conform propunerii, agenții de poliție ar putea verifica existența și valabilitatea permisului de conducere prin accesarea bazei de date gestionate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
În prezent, articolul 35 alineatul (2) din Codul rutier impune participanților la trafic să prezinte polițistului documente precum „documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege.”
Modificarea propusă la articolul 35 alineatul (2) elimină referința la permisul de conducere, menționând doar obligația de a prezenta „oricărui act de identitate dintre cele prevăzute de articolul 12 alineatul (3) din OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.” Aceste acte de identitate includ cartea de identitate (simplă sau electronică), cartea de identitate provizorie și buletinul de identitate, care trebuie să fie în termen de valabilitate.
Proiectul legislativ introduce și un nou alineat (2²), care precizează că „Dovada existenței și valabilității permisului de conducere, în cazul controalelor efectuate de autoritățile abilitate, se face prin interogarea bazei de date din cadrul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări și structurile regionale aferente.” Această modificare ar conduce la excluderea sancțiunii pentru neprezentarea permisului de conducere fizic, dovada acestuia urmând să fie realizată prin intermediul sistemului informatic al DRPCIV.
Inițiatorii proiectului subliniază că neprezentarea permisului de conducere se încadrează în categoria faptelor de pericol abstract și că, având în vedere evoluția tehnologică a DGPCI-DRPCIV, sancționarea acestei fapte nu mai este justificată. De asemenea, se menționează că sancțiunile contravenționale nu ar trebui să fie un scop în sine, ci un instrument de reglementare a relațiilor sociale. Astfel, modificarea legislativă ar putea îmbunătăți interacțiunea dintre autoritățile competente și participanții la trafic.
Până la adoptarea și implementarea acestui proiect legislativ, șoferii sunt în continuare obligați să prezinte permisul de conducere în format fizic la solicitarea poliției rutiere. Nerespectarea acestei obligații poate atrage o amendă contravențională, conform prevederilor actuale, care se încadrează în clasa a III-a de sancțiuni pentru persoane fizice. Aceste reglementări rămân în vigoare până la o eventuală modificare a legislației.