Încep lucrările la noul spital de pediatrie din Constanța
La sfârșitul lunii august, au debutat lucrările în cadrul proiectului „Construire corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului – Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Constanța“. Utilajele au început săpăturile arheologice, un pas esențial pentru pregătirea terenului destinat noii construcții.
Cercetările arheologice sunt aproape finalizate, iar în curând va demara construcția efectivă a clădirii. O unitate medicală dedicată pediatriei este extrem de necesară în Constanța, iar locuitorii orașului ar putea beneficia de aceasta începând cu sfârșitul anului 2026, dată estimată pentru finalizarea lucrărilor.
Reprezentanții Consiliului Județean Constanța au anunțat că cercetarea arheologică se apropie de finalizare și că, după completarea acestui proces, se va da startul construcției clădirii. „În cadrul proiectului ‘Construire Corp nou – Departament Sănătatea Mamei și Copilului’ a fost finalizată cercetarea arheologică pe amplasamentul principal, iar acum se desfășoară lucrări în zona anexelor. După obținerea raportului de cercetare, va fi emis ordinul de începere a lucrărilor“, au declarat reprezentanții instituției.
Construirea noului spital este vitală, având în vedere că județul Constanța este unul dintre puținele din țară care nu dispune de un spital de pediatrie sau maternitate. Aceasta va asigura servicii medicale nu doar pentru locuitorii din județ, ci și pentru pacienții din alte regiuni, în special pe timpul sezonului estival, când numărul acestora crește semnificativ.
Noul obiectiv va avea nouă etaje și va fi situat în apropierea sediului principal al Spitalului Clinic Județean de Urgență, pe Bulevardul Tomis nr. 145, pe terenul unității medicale. Conform planului, Departamentul Sănătatea mamei și copilului va prelua activitatea secțiilor de Obstetrică-Ginecologie I și II, Neonatologie, Pediatrie și Chirurgie-Ortopedie Pediatrică. De asemenea, va dispune de 365 de paturi, două unități de primiri urgențe, un compartiment de Terapie Intensivă și mai multe săli de operații.
Proiectul a fost depus pentru finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C12 – Sănătate, contractul fiind semnat pe 20 aprilie 2023. Valoarea totală a investiției se ridică la 866.841.334,72 lei, TVA inclus.