Raportul controalelor DSV realizate în perioada minivacanței de Sfânta Maria pe litoral

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 198

Sursa foto:

0:00

Controale în Sectorul Alimentației Publice în Perioada Minivacanței de Sfânta Maria

În timpul minivacanței dedicate Sfintei Maria, inspectorii din cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2024” au desfășurat o serie de controale la unități de alimentație publică și comerciale cu scopul de a preveni toxiinfecțiile alimentare.

Neconformitățile Identificate

Printre principalele neconformități constatate în urma acestor controale s-au numărat condițiile necorespunzătoare de igienă în zonele de manipulare și preparare a alimentelor, probleme legate de ambalarea și etichetarea produselor alimentare, precum și întreruperea lanțului frigorific pentru produsele care necesită păstrare la temperaturi controlate. De asemenea, s-a observat depozitarea alimentelor peste capacitatea maximă permisă. În urma acestor abateri, au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, totalizând 154.200 lei, iar 95,9 kg de produse alimentare au fost confiscate. Activitatea unei unități de alimentație publică de tip bufet a fost suspendată temporar.

Acțiuni Împotriva Fraudelor în Domeniul Moluștelor Bivalve

În colaborare cu ANPA-Direcția Politici și Inspecții Maritime Constanța, a fost organizată o acțiune comună pe 14 august 2024, în zona de sud a Portului Constanța, pentru a combate fraudele legate de originea moluștelor bivalve vii și a gasteropodelor marine. A fost identificată o ambarcațiune care transporta ilegal 950 kg de moluște bivalve, recoltate dintr-o zonă neclasificată și fără documente justificative. După evaluarea viabilității, această cantitate a fost returnată habitatului natural sub supravegherea autorităților competente.

Verificări Detaliate la Unitățile de Alimentație

În perioada menționată, au fost inspectate 125 de unități, unde s-au verificat aspecte esențiale precum:

  • Respectarea cerințelor de igienă pentru unitățile de preparare și prelucrare a alimentelor;
  • Condițiile de igienă pentru echipamentele și ustensilele de lucru;
  • Asigurarea alimentării cu apă potabilă și verificarea potabilității surselor utilizate;
  • Aprovizionarea cu materii prime din surse autorizate sanitar veterinar;
  • Starea de sănătate și formarea profesională a personalului;
  • Eliminarea deșeurilor de origine animală.

Rezultatele Eforturilor de Control

Datorită acțiunilor echipelor de control din cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2024”, nu au fost raportate cazuri de îmbolnăvire în această perioadă, atingându-se astfel obiectivul „zero toxiinfecții alimentare”.

Distribuie acest articol