Investigație a Comisiei Europene asupra TikTok în contextul alegerilor din România
Reprezentanții TikTok au declarat marți că platforma nu acceptă reclame politice plătite și că acționează activ pentru a elimina conținutul care contravine regulilor de combatere a dezinformării. Declarația a venit în urma inițierii de către Comisia Europeană a unor proceduri oficiale de investigare a TikTok pentru o posibilă încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA) în legătură cu alegerile prezidențiale din România.
„Am protejat integritatea platformei noastre în peste 150 de alegeri la nivel global și continuăm să abordăm proactiv aceste provocări comune în întreaga industrie. TikTok a furnizat Comisiei Europene informații detaliate despre eforturile noastre și am fost transparenți în legătură cu acțiunile pe care le întreprindem. Nu acceptăm reclamele politice plătite, iar conținutul care încalcă regulile noastre referitoare la dezinformare, hărțuirea și discursul instigator la ură este eliminat proactiv. Vom continua colaborarea cu Comisia Europeană și cu autoritățile regionale și naționale pentru a răspunde solicitărilor și a discuta preocupările,” a afirmat TikTok.
Acțiunile Comisiei Europene
Comisia Europeană a început o investigație oficială împotriva TikTok, având în vedere obligația platformei de a evalua și a gestiona riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor, în special în contextul alegerilor prezidențiale din România, care au avut loc pe 24 noiembrie. Această inițiativă subliniază angajamentul Comisiei de a proteja democrațiile europene de orice formă de ingerință externă, mai ales în perioadele electorale.
„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de ingerință străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerință, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm. Având în vedere dovezile că actori străini ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din România prin intermediul TikTok, investigăm cu atenție dacă platforma a încălcat Legea privind serviciile digitale prin neabordarea acestor riscuri. Este esențial ca toate platformele online, inclusiv TikTok, să fie trase la răspundere în Uniunea Europeană,” a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.