România, pe primul loc în Uniunea Europeană la nașteri în rândul mamelor minore
În absența educației sexuale în școli, România se confruntă cu un număr alarmant de nașteri în rândul tinerelor mame. Un studiu realizat de o organizație dedicată protecției copilului arată că România are cel mai mare procent de mame minore din Uniunea Europeană, reprezentând aproximativ 45% din nașterile înregistrate la fete cu vârste sub 15 ani. În județul Constanța, de exemplu, mai mult de 50 de fete minore au devenit mame în acest an, iar 13 copii au fost abandonați.
Factori care contribuie la fenomenul mamelor minore
Fenomenul mamelor minore rămâne o problemă serioasă atât la nivel național, cât și în județul Constanța. Principalul motiv pentru care multe tinere devin mame la o vârstă fragedă este lipsa educației sexuale, atât acasă, cât și în școală. Conform Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Constanța, între ianuarie și noiembrie 2024 au fost raportate 55 de mame minore, dintre care 35 din mediul urban și 20 din mediul rural. Comparativ, în aceeași perioadă a anului precedent, au fost înregistrate 75 de mame minore, cu 52 din mediul urban și 23 din cel rural.
Cazurile de mame minore și gravide
Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Constanța au menționat că, în cadrul serviciilor de specialitate, au fost înregistrate șase cazuri de mame minore cu vârste între 16 și 17 ani. Dintre acestea, trei proveneau din mediul urban, iar trei din mediul rural. De asemenea, a fost raportat un caz de minoră gravidă în vârstă de 15 ani, tot din mediul rural.
Abandonul copiilor în județul Constanța
Condțiile economice precare, împreună cu alte probleme sociale, îi determină pe unii părinți să abandoneze copiii imediat după naștere. Totuși, se observă o scădere a numărului de cazuri de abandon în unitățile sanitare din județul Constanța. Sărăcia îi determină pe unii tineri părinți să renunțe la copii, nu doar în cazul nou-născuților, ci și al celor cu afecțiuni grave.
Potrivit datelor oficiale, în anul 2024, până la finalul lunii noiembrie, au fost abandonați 13 copii în spitalele din județ, dintre care șase au fost readuși în familiile lor.