Reguli noi pentru obținerea cărții de identitate în 2025: Cetățenii au posibilitatea de a-și crea o identitate digitală.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Taxa pentru emiterea noii cărți de identitate în 2025

În anul 2025, taxa pentru obținerea unei noi cărți de identitate va fi de șapte lei. Aceasta poate fi achitată la ghișeele direcțiilor locale de Evidența Populației, la terminalele SelfPay, la filialele CEC sau la oficiile poștale. De asemenea, cei care aleg să solicite o carte de identitate provizorie vor trebui să plătească o taxa de un leu.

Schimbări în formatul cărții de identitate

Este important ca cetățenii să fie conștienți că, începând cu anul 2031, cartea de identitate va suferi modificări semnificative, având dimensiunea unui card bancar. Până la acea dată, formatul actual al buletinului va rămâne neschimbat.

Documentele necesare pentru obținerea unui nou buletin

Persoanele care au buletinul expirat și doresc să obțină un nou act de identitate trebuie să prezinte mai multe documente, printre care se numără:

  • cererea de eliberare a actului de identitate;
  • actul de identitate anterior;
  • certificatul de naștere, în original și copie;
  • certificatul de căsătorie, pentru persoanele căsătorite sau soțul supraviețuitor, în original și copie;
  • certificatul sau hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz, în original și copie;
  • extrasul de carte funciară sau documentul care dovedește adresa de domiciliu, precum și, dacă este cazul, dovada adresei de reședință, în original și copie;
  • documentul care atestă achitarea contravalorii actului de identitate.

Extrasul de carte funciară trebuie obținut cu maximum 30 de zile înainte de depunerea cererii.

Identitatea digitală pentru români

O altă modificare importantă este introducerea identității electronice. Cetățenii români care își creează o identitate digitală prin aplicația ROeID vor putea să se identifice și să se autentifice în diverse sisteme informatice din statele membre UE și vor avea acces online la platformele instituțiilor publice din România.

„ROeID beneficiază de cele mai avansate soluții de securitate cibernetică și permite interacțiunea rapidă cu administrația, folosind un singur set de credențiale. Cetățenii pot efectua toate operațiunile digitale, indiferent de locația lor, plătind taxe și impozite, solicitând și obținând diverse documente, și beneficiind de numeroase servicii”, a declarat reprezentantul Autorității pentru Digitalizarea României.

Utilizarea aplicației ROeID

Aplicația ROeID va facilita autentificarea cetățenilor în platformele primăriilor și altor instituții. În prezent, ROeID este interconectată cu diverse platforme, inclusiv Ghișeul.ro, PCUe și ANRE. Pentru a-și crea identitatea digitală, românii au nevoie de un smartphone Android sau iPhone, pe care să instaleze aplicația ROeID, și de cartea de identitate. Cei care își vor schimba buletinul în 2025 trebuie să respecte noile reguli și pașii specificați pentru eliberarea cărții de identitate.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *