Decizie importantă a Curții Constituționale privind autorizațiile de construire
Judecătorii constituționali au stabilit că două prevederi din Legea 50/1991, referitoare la autorizarea executării lucrărilor de construcții, sunt neconstituționale. În decizia luată joi, Curtea Constituțională a României a subliniat că doar prefectul poate contesta în instanță autorizațiile de construire emise ilegal, iar caracterul facultativ al suspendării acestora până la soluționarea cauzei este nejustificat.
Pentru început, Curtea a invalidat prima prevedere care stipulează că, în urma controlului efectuat de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), doar prefectul are dreptul de a ataca autorizațiile de construire sau de desființare emise în mod ilegal. Conform articolului 12 alineatul (1) din Legea 50/1991, autorizațiile pot fi anulate de instanțele de contencios administrativ doar la cererea prefectului, ceea ce contravine dreptului oricărei persoane afectate de un act administrativ de a solicita justiția pentru protecția drepturilor sale.
Cea de-a doua prevedere neconstituțională se referă la alineatul (2) al aceluiași articol, care permite instanței judecătorești să suspende autorizația de construire sau desființare și să oprească lucrările doar la solicitarea prefectului, dar nu în mod automat. Curtea a constatat că această formulare contravine articolului 123 alineatul (5) din Constituție, care stipulează că acțiunea prefectului are efect suspensiv de drept.
Deciziile Curții Constituționale sunt definitive și au caracter general obligatoriu, ceea ce înseamnă că legislația națională trebuie să fie adaptată în conformitate cu aceste hotărâri.