Români supuși la muncă forțată în Germania, în ciuda promisiunilor de salarii atractive.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 198

Sursa foto:

0:00

Recrutare ilegală de muncitori români în Germania

Oameni provenind din medii socio-economice defavorizate sunt atrași cu promisiuni de locuri de muncă bine plătite în Germania, dar, conform acuzațiilor, aceștia sunt angajați ilegal, fiind supravegheați și exploatați. Un tată de 52 de ani și fiul său de 34 de ani sunt judecați în prezent la Tribunalul din Berlin, fiind acuzați că, timp de mai mulți ani, au adus ilegal muncitori din România pentru a-i angaja în condiții inumane pe șantiere, fără a le oferi asigurările sociale cu un total de 456.000 euro.

În cadrul procesului, avocații celor doi au anunțat că declarațiile mandanților lor vor avea loc într-o etapă ulterioară. Acuzațiile vizează fapte comise în perioada noiembrie 2015 – iulie 2020, iar bărbații sunt acuzați că au profitat de vulnerabilitatea muncitorilor, care nu cunoșteau limba germană și nu aveau posibilitatea de a solicita ajutor din cauza supravegherii stricte la care erau supuși.

Metodele de recrutare și exploatare

Acuzațiile sugerează că activitatea ilegală era susținută de o organizare bine pusă la punct. Bărbatul de 52 de ani era responsabil cu recrutarea muncitorilor din România pentru lucrări de demolare în Berlin, reușind să aducă anual între 50 și 70 de muncitori, transportându-i în condiții de supraaglomerare. O mare parte din salariile acestora erau reținute pentru a acoperi costurile de transport, hrană și cazare, în spațiile unde erau cazați putând locui până la opt persoane.

Muncitorii erau ținuți în condiții de dependență absolută, fiind obligați să lucreze frecvent până la 10 ore pe zi. În plus, ei trebuiau să suporte o perioadă de probă de o lună, în care lucrau fără a fi plătiți. Încercările de a respecta regulile erau întâmpinate cu amenințări și violență. Situația a fost adusă în atenția autorităților abia după ce un muncitor afectat a reușit să facă o plângere.

Consecințele legale

Bărbatul de 52 de ani a fost arestat la sfârșitul anului 2020 și, în prezent, procesul continuă, iar acuzații vor afla pedepsele care le sunt aplicate doar după discuțiile dintre tribunal, procurori și apărare. Tribunalul va lua în considerare și amânările procedurale, solicitând confiscarea sumei de 456.000 euro de la acuzatul principal. Următoarea ședință de judecată este programată pentru 28 august.

Distribuie acest articol