România a avansat în clasamentul salariului minim în Uniunea Europeană, conform Eurostat.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

România își îmbunătățește poziția în Uniunea Europeană privind salariul minim

România reușește să progreseze în ceea ce privește salariul minim, distanțându-se de ultimele locuri în Uniunea Europeană. Conform datelor Eurostat, în acest an, țara noastră a depășit trei state membre ale Uniunii, unde venitul minim brut este sub 800 de euro.

Deși a înregistrat creșteri semnificative în ultimii ani, România rămâne mult în urma țărilor din Vest. Salariile în Franța și Germania sunt mai mult decât duble comparativ cu cele din România. În ultimul deceniu, România a avut cea mai mare creștere a salariului minim din Uniunea Europeană, dar încă ne situăm printre statele cu cele mai mici salarii, depășind doar Bulgaria, Ungaria și Letonia, care au salarii minime brute sub 800 de euro. România a ajuns la un salariu minim brut de 814 euro.

Este important de menționat că aceste cifre se referă la salariul brut, pentru a permite o comparație corectă a veniturilor, având în vedere că fiecare țară dispune de un sistem de taxare diferit. România se află aproape de Slovacia, care are un salariu minim de 816 euro, iar Cehia se află și ea în apropiere. În total, zece state din Uniune au salarii minime sub 1000 de euro, în timp ce alte șase țări au salarii între 1.000 și 1.500 de euro, incluzând Portugalia, Polonia și Spania. Pe de altă parte, țările cu salarii peste 1.500 de euro sunt Franța, Germania, Olanda, iar Luxemburg conduce cu un salariu minim de 2.638 de euro.

Salariul minim brut din România a crescut de peste patru ori în ultimul deceniu, de la 1.050 de lei în 2015, având unele creșteri chiar duble în anumite ani. Recent, a ajuns la 4.050 de lei brut, echivalentul a 2.574 de lei net. Comparativ, în Bulgaria, salariul minim a crescut de peste două ori și jumătate în aceeași perioadă, iar în acest an a fost majorat cu 15%. În Ungaria, autoritățile au anunțat o creștere de 40% a salariului minim până în 2027, în contextul recesiunii economice.

Costurile vieții variază considerabil între țări, în special în ceea ce privește locuințele. În funcție de puterea de cumpărare, România nu mai este considerată codașă, ci se află într-o poziție de mijloc în rândul țărilor membre. Țările vestice continuă să fie fruntașe în această privință. Se preconizează că, din 2026, ar putea fi aplicate deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici și pentru familiile cu mai mulți copii.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *