România adera la Schengen în această noapte! Controlul va fi eliminat în mai multe puncte de trecere a frontierei din județul Constanța.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Eliminarea controlului de frontieră în România

Începând cu 1 ianuarie 2025, controlul de frontieră va fi eliminat la granițele interne ale României, respectiv cu Ungaria și Bulgaria. Această schimbare va permite tuturor persoanelor să călătorească în și dinspre alte state membre ale Spațiului Schengen, cu excepția Ciprului și Irlandei, fără a mai fi nevoite să se oprească la cabinele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie. Astfel, călătoriile din România către celelalte state Schengen vor fi similare celor efectuate în interiorul țării.

Puncte de trecere a frontierei

La frontiera româno-bulgară, controlul va fi eliminat în următoarele puncte:

  • Rutier: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Bechet, Calafat, Călărași, Zimnicea, Turnu Măgurele
  • Feroviar: Giurgiu, Negru Vodă, Calafat
  • Portuar: Călărași, Oltenița, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia, Bechet

În ceea ce privește frontiera româno-ungară, punctele de trecere unde va fi eliminat controlul sunt:

  • Rutier: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Borș II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni, Cenad
  • Feroviar: Carei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor, Valea lui Mihai

Pe Dunărea interioară, vor fi eliminate controalele în două puncte portuare: Cernavodă și Brăila.

Reguli de călătorie

Aceste reglementări se aplică tuturor persoanelor, indiferent de cetățenie, și includ toate categoriile de mijloace de transport, de la autoturisme și autocare la camioane și trenuri. Este esențial ca cei care călătoresc în alte state să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, fie pașaport, fie carte de identitate.

Poliția de Frontieră română va continua să efectueze controale aleatorii și nesistematice în zona de competență, până la 30 de km de la linia de frontieră, în colaborare cu alte structuri de ordine publică. Aceste acțiuni sunt menite să prevină și să combată faptele ilegale, iar patrulele mixte vor utiliza dispozitive mobile de control echipate cu aplicația eDAC pentru verificări. În cazul în care verificările nu relevă probleme, călătorii își vor putea continua drumul fără restricții. În schimb, dacă se constată nereguli, se vor aplica măsuri legale corespunzătoare.

Verificări la frontierele externe

Condițiile de călătorie către statele din afara Spațiului Schengen rămân neschimbate, iar verificările documentelor vor continua să se efectueze la cabinele din punctele de trecere a frontierei. Pentru a asigura securitatea frontierelor externe ale României și ale Uniunii Europene, Poliția de Frontieră a implementat măsuri proactive, inclusiv alocarea de resurse umane și tehnică de supraveghere. Aproape 90% dintre absolvenții Școlii de Pregătire a Agenților Avram Iancu din Oradea au fost repartizați la frontierele externe, iar o mare parte din concursurile pentru ocuparea funcțiilor disponibile au fost destinate acestor zone.

Regândirea dispozitivului de securitate și măsurile logistice au ca scop protejarea cetățenilor și utilizarea eficientă a resurselor umane disponibile.

România se pregătește pentru integrarea în Spațiul Schengen

România este complet pregătită, din toate perspectivele – organizatoric, logistic și uman – pentru a integra frontierele sale terestre în Spațiul Schengen, începând cu 1 ianuarie 2025.

Statistici de tranzit la frontierele României

În anul 2024, frontierele interne ale României sunt tranzitate zilnic de aproximativ 110.000 de persoane și 33.000 de vehicule, dintre care 7.300 sunt camioane. Cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei sunt PTF Nădlac II, la granița cu Ungaria, și Giurgiu-Ruse, la granița cu Bulgaria.

Punctele de trecere cele mai frecventate

PTF Nădlac II este utilizat în medie de 9.500 de persoane și 4.870 de mijloace de transport pe zi, dintre care mai mult de 2.500 sunt camioane. De asemenea, PTF Giurgiu înregistrează un trafic mediu de 10.500 de persoane și 5.000 de vehicule zilnic, inclusiv 2.400 de camioane.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *