Vizita Ministrului Mediului la Platforma Neptun Deep
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a efectuat recent o vizită la platforma de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, un proiect deosebit de important pentru sectorul gazelor naturale din România. La eveniment, au fost prezenți premierul Marcel Ciolacu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, precum și reprezentanți ai OMV Petrom și Romgaz.
Delegația a inspectat platforma Transocean situată în Portul Constanța Sud Agigea, care urmează să plece în curând în perimetrul Neptun. Neptun Deep reprezintă cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre și este primul proiect offshore în ape adânci din România, având un volum total de gaze naturale estimat la 100 de miliarde de metri cubi. Acest proiect va transforma România în cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.
Declarațiile Ministrului Mediului
„Am aşteptat cu nerăbdare vizita la platforma de foraj de la Neptun Deep, unde am constatat cum se vor desfășura toate procedurile de exploatare. Mă bucur că primul foraj va începe în două săptămâni. Aștept cu interes ca prima moleculă de gaz românesc să fie exploatată și, în cele din urmă, integrată în Sistemul Energetic Naţional. Consider că zăcămintele naturale ale României trebuie exploatate, respectând toate normele de mediu românești și europene. Este important de menționat că proiectul Neptun Deep a parcurs toate etapele necesare pentru obținerea acordului de mediu, evaluându-se impactul asupra mediului. Aceste documente sunt disponibile public pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Exploatarea zăcământului de la Neptun Deep este esențială pentru a evita dependența de importurile de gaze naturale. România are nevoie de independență și securitate energetică, motiv pentru care susțin acest proiect, având în vedere beneficiile pe care le va aduce țării și cetățenilor”, a declarat ministrul Fechet.
Informații despre Perimetrul Neptun Deep
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră se întinde pe o suprafață de 7.500 km² și se află la aproximativ 160 km de țărm, în ape cu adâncimi variind între 100 și 1.000 de metri. Drepturile de explorare, exploatare și producție pentru acest perimetru sunt deținute de OMV Petrom și Romgaz. Investițiile necesare pentru această fază sunt semnificative, având un impact major asupra economiei naționale și asupra securității energetice a României.
Investiții semnificative în sectorul gazelor naturale
Dezvoltarea proiectului de gaze naturale se ridică, în total, la aproximativ 4 miliarde de euro. Se estimează că producția totală va ajunge la 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele livrări de gaze sunt anticipate pentru anul 2027.