România aproape de atingerea țintei de înmagazinare a gazelor naturale pentru iarnă
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România se află pe cale să îndeplinească în mod rapid obiectivul de înmagazinare a gazelor naturale pentru sezonul rece. Conform informațiilor disponibile, țara noastră are în prezent stocate 2,8 miliarde mc de gaze naturale în depozitele subterane, ceea ce reprezintă peste 88% din capacitatea totală de stocare.
Conform Regulamentului de Punere în Aplicare (UE) 2023/2633 al Comisiei Europene, România trebuia să aibă depozitele umplute în proporție de 65% până la 1 iulie și de 85% până la 1 septembrie. De asemenea, regulamentul prevede că, la începutul iernii, adică la 1 noiembrie, țara ar trebui să atingă un nivel de 90% în ceea ce privește stocurile de gaze naturale.
Producție și consum de gaze naturale
În fiecare zi, România produce aproximativ 25 milioane mc de gaze naturale, consumând o cantitate echivalentă cu jumătate din această producție. Restul, adică 10 – 11 milioane mc, este destinat înmagazinării. Ministerul Energiei estimează că, având deja 2,8 miliarde mc de gaze stocate, ținta de 90% va fi atinsă în curând. De asemenea, Burduja a menționat că Ministerul nu se va opri aici, continuând stocarea gazelor până la atingerea capacității maxime de 100% și, posibil, chiar depășind acest nivel.
Importanța stocării gazelor în contextul actual
Ministrul a subliniat importanța acestor rezerve, în special în contextul tensiunilor internaționale generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, țară care a fost un canal principal pentru tranzitul gazului rusesc către Europa. Kievul a anunțat că nu va mai prelungi contractul de tranzit al gazelor rusești, ceea ce face ca stocarea gazelor naturale pentru iarnă să fie esențială atât pentru România, cât și pentru eventualele solicitări de ajutor din partea vecinilor de peste Prut.
Măsuri pentru asigurarea securității energetice
În acest sens, Ministerul Energiei a început elaborarea unei Hotărâri de Guvern care va aborda măsurile necesare pentru asigurarea funcționării în siguranță a Sistemului electroenergetic național, precum și strategii pentru realizarea stocurilor de siguranță a combustibililor și gestionarea volumului de apă din lacurile de acumulare în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025. Burduja a subliniat că Ministerul acționează ca un bun gospodar, pregătindu-se din timp pentru a face față provocărilor sezonului rece.