Optimismul lui Daniel Buda privind aderarea României la Schengen
Eurodeputatul PNL, Daniel Buda, a exprimat convingerea că România va adera la spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025. El și-a fundamentat optimismul pe semnalele politice primite din Austria.
„În prezent, avem semnale extrem de pozitive. Partidul extremist care a câștigat alegerile în Austria, Partidul Libertății, nu face parte din guvernarea actuală și nu dispune de o majoritate care să-i permită impunerea cancelarului sau a miniștrilor. Suntem încrezători că România va adera la Schengen de la 1 ianuarie 2025, având în vedere că îndeplinim toate condițiile tehnice necesare pentru a proteja granițele Uniunii Europene”, a declarat Buda marți, la Strasbourg, în cadrul unui briefing pentru jurnaliști români.
Semnale pozitive din partea Partidului Popular European
Când a fost întrebat despre disponibilitatea Austriei de a permite României și Bulgariei să finalizeze procesul de aderare la Schengen, Buda a confirmat prezența unor semnale favorabile, dar a evitat să ofere detalii suplimentare.
„Există semnale care susțin intrarea României în spațiul Schengen de la 1 ianuarie. Deși nu vreau să intru în detalii, discuțiile purtate ne oferă motive de optimism”, a adăugat el.
Discuții în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne
În prima etapă, subiectul aderării complete a României și Bulgariei la Schengen va fi discutat în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne pe 10 octombrie, iar o decizie finală ar putea fi luată în decembrie. Buda a subliniat că România beneficiază de sprijinul președinției ungare a Consiliului UE în acest demers.
El a afirmat că aderarea României va întări frontierele externe ale Uniunii Europene, deoarece polițiștii de frontieră și structurile de pe granița internă, cum ar fi cea dintre România și Ungaria, vor putea fi redistribuiți pentru a spori numărul de personal implicat în gestionarea frontierelor.
Îngrijorări legate de reintroducerea controalelor la frontiere
Daniel Buda a tras un semnal de alarmă cu privire la reintroducerea controalelor la frontierele Schengen de către anumite state, un subiect discutat în plenul Parlamentului European. El a subliniat că Germania transmite un mesaj negativ, având în vedere dificultățile sale în controlul eficient al granițelor.
„Dacă o țară de talia Germaniei nu reușește să-și controleze eficient granițele, ce vor face celelalte state? Există riscul ca și alte țări cu economii mai puțin dezvoltate să introducă astfel de controale, dar sperăm că această situație se va îmbunătăți după alegerile lor”, a conchis el.