Românii se pregătesc pentru creșterea prețurilor și controale vamale mai stricte
Persoanele din România care aleg să comande produse din afara Uniunii Europene, cum ar fi îmbrăcăminte, accesorii, electronice, piese auto sau gadgeturi, ar putea întâmpina în curând prețuri mai mari, timpi de livrare mai lungi și controale vamale mai riguroase pentru colete. Această situație este generată de faptul că procedurile vamale simplificate din UE, destinate să sprijine comerțul, au devenit o oportunitate pentru fraude fiscale în ultimii ani.
Un raport recent al Curții Europene de Conturi subliniază că anual se pierd miliarde de euro din cauza eludării plății TVA pentru importuri, iar statele membre, inclusiv România, nu reușesc să combată aceste metode utilizate de platformele de comerț. Auditorii europeni avertizează: „Valoarea bunurilor importate sub aceste regimuri este semnificativă, iar riscul abuzurilor prin practici frauduloase este ridicat. Măsurile existente nu sunt suficiente pentru a preveni și a detecta fraudele cu TVA la importuri atunci când se utilizează proceduri vamale simplificate.”
Modalitățile de fraudă cu TVA în Uniunea Europeană
Raportul intitulat „Taxa pe valoarea adăugată la importuri: Interesele financiare ale UE sunt insuficient protejate sub proceduri de import simplificate”, publicat în martie, evidențiază două mecanisme principale de fraudă: procedura CP42, care se referă la importurile B2B (bunurile sunt introduse într-un stat UE, dar destinate altuia) și sistemul IOSS, aplicat comenzilor online care nu depășesc 150 de euro.
Sistemul IOSS este utilizat frecvent de comercianți din afara Uniunii, inclusiv de pe platforme asiatice precum Shein, Temu sau AliExpress, pentru livrări către clienți din diverse țări europene, inclusiv România. Multe state membre nu verifică dacă bunurile ajung efectiv în statul de destinație, iar codurile fiscale utilizate pot fi falsificate sau atribuite unor firme fictive. În cazul comenzilor online, unele pachete sunt intenționat subevaluate pentru a evita plata TVA-ului.
„Frauda comisă de comercianții care manipulează TVA-ul la importuri distorsionează concurența pe piața unică și afectează finanțele UE și ale statelor membre”, conchide raportul Curții de Conturi.