Romanul Ferenike, semnat de Doina Ruști, a fost lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Lansarea romanului „FERENIKE” de Doina Ruști

Asociația Kulturale, în colaborare cu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța și Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada”, va organiza pe 2 aprilie 2025 lansarea romanului „FERENIKE” scris de Doina Ruști, recent publicat la Editura Humanitas.

Conform unui comunicat al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, Doina Ruști va avea ocazia să interacționeze cu cititorii din Constanța în ziua de 2 aprilie, cu ocazia lansării acestui roman. La ora 12.00, va avea loc o dezbatere la Biblioteca Județeană pe tema autobiograficului, la care vor participa, alături de autoare, Ileana Marin de la Universitatea București și University of Washington, Amelia Stănescu, managerul bibliotecii, și poeta Iulia Pană.

În seara aceleași zile, de la ora 19.00, va avea loc un eveniment special la Doors Club Constanța, unde romanul „FERENIKE” va fi lansat printr-un performance narativ. Actorii Mirela Pană de la Teatrul de Stat Constanța și Ionuț Dulgheriu de la Facultatea de Arte a Universității Ovidius din Constanța vor participa la această prezentare.

Romanul „FERENIKE” se află în topul vânzărilor din librăriile Humanitas, fiind primul roman autobiografic al Doinei Ruști dintr-o serie anunțată. Povestea pornește de la un eveniment din copilărie și explorează experiențe legate de istoria recentă, subliniind că fiecare fapt aparent neînsemnat are repercusiuni ce pot schimba perspectivele asupra trecutului. Această narațiune puternică examinează rolul discret dar esențial al fiecărui individ în transformările istoriei majore.

Între vizita unei delegații vietnameze într-un sat din Câmpia Dunării și surprinzătoarea vizită a președintelui american Richard Nixon în România, se desfășoară evenimente ce au influențat semnificativ istoria, în special Războiul din Vietnam. Aceste fapte constituie fundalul pentru o serie de întâmplări cotidiene care, treptat, devin parte dintr-o experiență semnificativă pentru naratoare.

Romanul „FERENIKE” este, de asemenea, o explorare a confesiunii, navigând între zonele mistice și cele histrionice sau manipulatoare, având scopul de a reaminti că dincolo de intenții se află puterea povestitorului.

„În literatură nu fabulația se află pe primul loc, ci puterea ei de a face ca ideea să triumfe: ferein nike. Ferenike.” – Doina Ruști

Opera aduce o atmosferă balcanică, dezvăluind sursa multor scrieri ale Doinei Ruști și construind o mitologie personală ce se întinde din perioada interbelică până în prezent.

„În lumea nesfârșită a casei noastre interbelice pătrundeau ecourile unui timp nou și crud. Pe nesimțite, în viața mea au intrat moartea și Ferenike.” – Doina Ruști, confesiuni

Ferenike este numele unei femei care, în jurul anului 400 î.Hr., s-a deghizat pentru a participa la întrecerile sportive, la care aveau acces doar bărbații. În romanul Doinei Ruști, acest nume are o semnificație simbolică.

„Vie, curgătoare, povestea din FERENIKE cucerește prin culoare. Personajele, cu nume de la pitorești la stranii, formează o galerie de tablouri pictate față-spate, realitate și ficțiune.” – Lidia Bodea

„FERENIKE reconfirmă instinctul infailibil de povestitoare al Doinei Ruști. O proză cinematografică, formidabilă, cu rezonanțe mitologice, în care scenele ni se desfășoară în fața ochilor, iar câteva rulează chiar în buclă, continuu, obsedant.”

Doina Ruști: Un Vortex Literar

Doina Ruști transformă ficțiunea autobiografică într-o veritabilă Ferenike a istoriei, iar stilul său scriitoricesc, caracterizat printr-o alertă, tensiune și o structură rizomatică, cu intrigi complexe și bine articulate, devine o Ferenike pentru sinele său autentic.

Amintiri Evocatoare

„Multe dintre amintirile mele s-au estompat, dar îmi rămâne întipărit în minte zâmbetul puștiului care povestea. De fiecare dată când mă gândesc la Cornel, îmi apare imediat în față imaginea maxilarului său. Indiferent cât de mult ai încerca să te detașezi de autor, nu poți ignoră prezența sa, fața sa devine parte a narațiunii. Te gândești la el, îi dai viață, îi atribui trăsături și vorbe pe care nu le-a pronunțat. Acest puști este viu și continuă să comunice cu mine. Atunci când scrii despre tine, îți pui inima pe tavă, dar dacă puștiul acesta rânjit îți însoțește povestea, se transformă în literatură. Dinții lui devin parte din suferința ta unică, căutând alte suferințe asemănătoare. Consider că un roman autobiografic este literatură, mai mult decât o simplă confesiune sau un construct la persoana întâi, de la care autorul se distanțează cu mofturi.”

Despre Doina Ruști

Doina Ruști este o prozatoare, scenaristă și profesor universitar, specializată în istoria culturii și civilizației universale pentru film. A fondat grupul „Ficţiunea” și predă cursuri de scriere creativă la Universitatea din București. Printre romanele sale cu o puternică miză socială se numără „Fantoma din moară”, „Lizoanca la 11 ani” și „Logodnica”, dar este recunoscută mai ales pentru trilogia fanariotă, care include „Homeric”, „Mâţa Vinerii” și „Manuscrisul fanariot”. De asemenea, a publicat opere precum „Zogru”, „Cămașa în carouri”, „Omuleţul roșu”, „Mămica la două albăstrele”, „Paturi oculte”, „Zavaidoc în anul iubirii” și volume de povestiri. Cel mai recent roman al său este „Ferenike”. Majoritatea lucrărilor sale au fost reeditate în mai multe ediții, inclusiv într-o serie de autor. Printre cele mai recente traduceri se numără „L’omino rosso” (2021, Roma), „The Book of Perilous Dishes” (2022, 2024, Londra), „Zogru” (2022, Marsilia), „A malom kísértete” (2024, Budapesta) și „Dorëshkrimi fanariot” (2024, în albaneză). A fost distinsă cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România în 2008 și cu Premiul Ion Creangă al Academiei Române în 2009.

Lansare de Carte

Muzeul Național de Istorie a României va lansa primul volum intitulat „Documente medievale”.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *