Rafinăria Petromidia estimează rezultate pozitive pentru 2025
Rafinăria Petromidia, cea mai mare unitate de profil din România, se așteaptă la rezultate favorabile în acest an, având în vedere extinderea activităților pe toate segmentele, de la producție la comercializare. Aceasta reiese din fundamentarea bugetului pentru 2025 a Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriei de la malul mării și al Rafinăriei Vega.
Instalațiile rafinăriei funcționează conform celor mai înalte standarde de performanță, asigurând în același timp respectarea angajamentelor de protecție a mediului. Revizia generală efectuată anul trecut a contribuit la creșterea randamentelor și optimizarea producției, iar pentru anul în curs, planul de producție preconizează procesarea a 5,3 milioane de tone de materii prime, dintre care aproximativ 5 milioane de tone sunt țiței. Compania își propune să proceseze în jur de 15.000 de tone pe zi, un nivel superior celui din anul anterior.
Cu toate acestea, creșterea nivelurilor operaționale aduce și provocări. Compania estimează costurile de producție cu utilitățile la aproape 82 de milioane de dolari, dintre care 44,2 milioane de dolari pentru Divizia de Petrochimie și aproape 11 milioane de dolari pentru Rafinăria Vega.
Produse planificate pentru 2025
În 2025, compania a bugetat o gamă variată de produse, printre care 1,25 milioane de tone de benzină și 2,3 milioane de tone de motorină. Rafinăria din Năvodari va produce, de asemenea, combustibil pentru avioane (JET), estimându-se o producție de 400.000 de tone, precum și polimeri și propilenă în Divizia de Petrochimie. Rafinăria Vega va fabrica produse precum bitum, hexan și solvenți.
Produsele vor fi comercializate atât pe piața internă, cât și la export. Conform documentelor, se preconizează o creștere a vânzărilor de produse petroliere pe piața internă cu 13% comparativ cu 2024. Astfel, din producția totală, 3,2 milioane de tone de produse petroliere rafinate vor fi destinate pieței interne, iar 1,7 milioane de tone vor fi exportate, subliniind concentrarea companiei pe vânzările interne și în 2025.
Strategia de comercializare
Compania va axa comercializarea carburanților pe rețeaua proprie de benzinării, stații partenere și stații mobile, inclusiv expres, CUVE și RBI. La sfârșitul anului 2024, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream va include 1.342 de puncte de comercializare.