Rompetrol Rafinare va reporni instalația de Polietilene de Joasă Densitate
Rompetrol Rafinare își propune să repornească instalația de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE) la începutul lunii mai. În prezent, compania finalizează ultimele teste tehnologice necesare pentru reluarea activității acestei instalații, care a fost oprită la sfârșitul anului 2023 din cauza condițiilor neprielnice de pe piață.
Reintegrarea instalației LDPE necesită o investiție de 1,5 milioane de dolari, cu scopul de a întări poziția companiei ca fiind singurul producător național de polimeri. „Cererea în continuă creștere pentru produsele petrochimice ne-a determinat să reactivăm instalația LDPE, ceea ce va conduce la o îmbunătățire semnificativă a diviziei de petrochimie, care a depins recent exclusiv de Instalația de Polipropilenă (PP). Prin repornirea LDPE, ne reafirmăm statutul de lider de piață în acest segment și facem un pas important în dezvoltarea sectorului petrochimic din România”, a declarat Yedil Utekov, Director Producție și Servicii Industriale al KMG International (Rompetrol).
În perioada în care instalația a fost oprită, Rompetrol Rafinare a redistribuit personalul dedicat, fără a lua măsuri care să afecteze angajații. Compania a demonstrat astfel că rămâne un angajator stabil, sigur și de încredere, chiar și în condiții de piață dificile.
În luna aprilie, instalația a fost supusă unei revizii generale, ce a inclus verificarea echipamentelor și reautorizarea acestora conform normelor în vigoare. Au fost efectuate teste de presiune hidraulică, teste de rezistență, precum și verificări ale sistemului de conducte pentru transportul materiei prime. Recent, toate testele funcționale și de siguranță au fost realizate cu succes, coordonate de Rominserv, contractorul general al Grupului, și executate de subcontractori specializați, sub supravegherea experților de la Rompetrol Rafinare.
Instalația se remarcă prin utilizarea unui compresor cu o putere instalată de 6,8 MW, cel mai mare echipament de acest tip din rafinărie. Reactorul funcționează la o presiune medie de 2.300-2.400 bar, iar etilena este stocată într-un rezervor criogenic special, la temperatura de -103 grade Celsius. Etilena este o materie primă derivată din țiței, având o cerere tot mai mare pe piața globală. Stocurile scăzute ale rafinăriilor care produc etilenă au influențat disponibilitatea materiei prime necesare instalației LDPE.
Cu o capacitate de producție de 75.000 de tone pe an, instalația va începe, din luna mai, livrarea unor produse finite precum film termocontractibil, film pentru agricultură, saci groși și film subțire pentru ambalaje, sprijinind astfel diverse industrii din România. În 2024, divizia de petrochimie a procesat 83.000 de tone de propilenă, iar producția totală de polimeri a fost de aproximativ 60.000 de tone, prin funcționarea instalației de Polipropilenă (PP). Rompetrol Rafinare are ca obiectiv pentru 2025 o producție de peste 145.000 de tone de polimeri.
Principalele acționari ai Rompetrol Rafinare sunt KMG International, cu o participație de 54,63% (direct și indirect), și Statul Român, prin Ministerul Energiei, cu 44,7%.
Despre instalația LDPE
Instalația LDPE a fost pusă în funcțiune în vara anului 1988 și a fost oprită opt ani mai târziu, în 1996, având o funcționare intermitentă corelată cu activitatea instalației de Piroliză. După această perioadă, instalația a fost conservată până în prezent.
Revizuirea și modernizarea instalației LDPE
În anul 2005, a fost inițiat un program extins de revizie și modernizare cu scopul repornirii instalației. În același timp, pentru a facilita aprovizionarea cu etilenă din import, a fost construit un terminal criogenic în portul Midia, dotat cu un braț marin pentru încărcare și descărcare, acesta fiind singurul terminal de acest tip de la Marea Neagră, având o capacitate de stocare de 10.000 de tone.
Modernizarea instalației LDPE, și construcția terminalului marin pentru gaze lichefiate, alături de toate facilitățile auxiliare, au necesitat o investiție de aproximativ 30 de milioane de dolari, acum aproape 20 de ani. În octombrie 2006, instalația LDPE a fost repornită după o perioadă de 10 ani de neoperare, funcționând exclusiv cu materii prime importate. Aceasta a operat în condiții optime până în noiembrie 2023, când s-a decis oprirea instalației din cauza volatilității pieței de profil.