S-a încheiat un contract de finanțare prin PNRR pentru renovarea a 13 baraje.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Reabilitarea barajelor din România prin PNRR

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a semnat un contract de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, care prevede reabilitarea a 13 baraje administrate de Administrația Națională Apele Române.

Proiectul intitulat „Lucrări pentru investiția: Adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulări existente pentru asigurarea debitului ecologic și creșterea siguranței alimentării cu apă a populației și reducerea riscului la inundații” face parte din Componentele 1 din PNRR Managementul apei, conform anunțului făcut de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Valoarea totală a contractului semnat depășește 1.18 miliarde lei, inclusiv TVA.

Importanța modernizării barajelor

„Modernizarea acestor baraje reprezintă lucrări extrem de importante, deoarece ele protejează sute, chiar mii de locuințe și comunități de inundații. Astfel, ne protejăm localitățile și bunurile, care ar fi amenințate în cazul unor evenimente extreme. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență dispunem de fonduri considerabile pentru investiții în managementul apei, ceea ce ne va îmbunătăți capacitatea de reacție la schimbările climatice”, a declarat ministrul Fechet.

Detalii despre proiect

Proiectul, coordonat de secretarul general al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Avram Alexandru, include două subinvestiții. Prima se axează pe reabilitarea liniilor de apărare existente, conform Directivei privind inundațiile și Strategiei Naționale pentru Managementul Riscului la Inundații, iar a doua vizează reabilitarea acumulărilor existente care necesită intervenții urgente pentru a asigura exploatarea în condiții de siguranță.

Lista barajelor vizate pentru modernizare

Barajele ce urmează a fi modernizate includ: Gilău (Apele Române Someș-Tisa), Leșu (Apele Române Crișuri), Surduc (Apele Române Banat), Nodul hidrotehnic Mureș (Apele Române Mureș), Frumoasa (Apele Române Olt), Mărăcineni, Lacul Morii, Budeasa, Buftea (Apele Române Argeș-Vedea), Lacul Roșu (județul Harghita, Apele Române Siret), precum și Cazanesti, Cucuteni și Solești (Apele Române Prut-Bârlad).

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *