Salariul minim la nivel european, discutat în Senat. Majorări salariale și reglementări noi pentru angajatori.

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Vești bune pentru angajați

Proiectul de lege al Guvernului referitor la salariul minim adecvat, cunoscut și sub denumirea de salariul minim european, va fi supus dezbaterii la Senat pe 14 octombrie 2024. Această variantă revizuită conține modificări față de forma inițială, care au fost adoptate în comisiile de specialitate. Conform noilor propuneri, salariul minim va crește la cel puțin 4.100 lei brut, începând cu 1 ianuarie, ceea ce se traduce în aproximativ 2.450 lei net, o creștere față de cei 2.363 lei net în prezent.

Modificările aduse în comisii

Printre modificările aduse de comisii se numără:

  • Stabilirea anuală a salariului minim brut prin actualizări periodice, aplicabile de la 1 ianuarie, prin hotărârea Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale.
  • Inspecțiile ITM vor putea fi efectuate mai frecvent la firmele cu probleme, fără a fi considerate acte discriminatorii.
  • Angajații vor fi remunerați chiar și atunci când participă la grevă.

În plus, până la mijlocul lunii noiembrie, va fi emisă Hotărârea de Guvern care va detalia formula de calcul, stabilind astfel valoarea exactă a salariului adecvat.

Ce este salariul minim european

Salariul minim brut va reprezenta 50-52% din salariul mediu brut, procente care se mențin în prezent. De asemenea, un angajat poate beneficia de salariul minim pentru o perioadă maximă de 24 de luni. În România, aproximativ 760.000 de persoane sunt remunerate cu salariul minim. Proiectul de lege prevede și sancțiuni mai severe pentru angajatorii care nu respectă plata salariului minim garantat, amenzile putând ajunge până la 200.000 de lei.

„Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual în funcție de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii la nivel național. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut. De asemenea, legea impune consolidarea rolului sindicatului și al patronatelor”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *