Sărbătoare importantă pentru ortodocși pe 23 septembrie

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 201

Sursa foto:

0:00

Pomenirea Zamislirii Sfântului Ioan Botezătorul

În data de 23 a acestei luni, se sărbătorește pomenirea zamislirii Sfântului Ioan Botezătorul, un eveniment deosebit marcat de binevestirea adusă de Arhistrategul Gavriil proorocului Zaharia. Îngerul i-a transmis acestuia: „Rugăciunea ta a fost ascultată”. Această veste a prefigurat nașterea Preacuratei Fecioare Maria, având loc în urma unei minuni, având în vedere vârsta înaintată și infertilitatea Elisabetei.

Când Domnul nostru, Fiul și Cuvântul Tatălui, se pregătea să se coboare din ceruri pentru a fi zămislit în mod feciorelnic în sânul Fecioarei Maria, a fost necesar să fie vestită această minune printr-o ființă asemănătoare, dar diferită. Astfel, Sfântul Ioan Botezătorul a fost ales să fie înainatemergătorul lui Hristos, cu șase luni înainte ca Arhanghelul Gavriil să se arate Maicii Domnului. El s-a prezentat lui Zaharia în Templul Domnului, în momentul în care acesta se pregătea să aducă tămâie și să se roage pentru popor.

Îngrozit de apariția îngerului, Zaharia a fost liniștit de Gavriil, care i-a spus că rugăciunile sale au fost ascultate și că Elisabeta, soția sa, îi va dărui un fiu numit Ioan. „Vei avea multă bucurie și mulți se vor bucura de nașterea lui, pentru că el va fi mare înaintea Domnului și se va umple de Duhul Sfânt încă din sânul mamei sale” (Luca 1, 13-15). Totuși, Zaharia, având o vârstă înaintată, s-a îndoit de cuvintele îngerului, iar Gavriil i-a spus că, din cauza necredinței sale, va rămâne mut până la nașterea pruncului.

Pomenirea Sfinților Mucenici Andrei, Ioan, Petru și Antonie

De asemenea, în această zi se face pomenirea Sfinților Mucenici Andrei, Ioan, Petru și Antonie, care și-au dat viața în Africa. În perioada în care Vasile Macedon domnea la Roma, tiranul Avrahin Agareanul stăpânea cu brutalitate Africa. Acesta a atacat Siracuzele și a luat cu sine pe Ioan și pe copiii săi, Petru și Antonie, pe care i-a obligat să învețe limba sa. Odată ce au crescut și s-au distins prin înțelepciune și fapte bune, Avrahin, intrigat de talentul lor, i-a avansat în ranguri, făcându-l pe Antonie ghenicon și pe Petru sachelar.

Cu toate acestea, cei trei erau creștini în secret, iar în fața lumii se pretindeau a fi musulmani. Nemaiputând să rămână ascunși, au fost descoperiți de Avrahin, care, furios, i-a supus unor torturi severe, legându-i și bătându-i cu toiege. Fericitul Antonie, în ciuda suferinței, își aducea mulțumiri lui Dumnezeu, chiar și în fața chinurilor, iar Petru a fost supus la torturi îngrozitoare, fiind bătut și întemnițat. După o vreme, ei au fost scoși din temniță și supuși din nou unor încercări cumplite.

Comemorarea Sfinților Mucenici

În această zi, se aduce omagiu martirilor care s-au dedicat lui Dumnezeu. Unul dintre ei, Ioan, a fost ridicat cu mâna stângă de către fiii săi, iar sabia i-a fost introdusă în gât, moment în care și-a dat sufletul. Trupurile sfinților au fost incinerate pe un foc mare, în timp ce fericitul Andrei, în vârstă și încarcerat vreme îndelungată, a suferit de foame, sete și lipsuri. Nerespunzând presiunilor, a fost străpuns cu sulița și decapitat, împlinindu-se astfel marturisirea lor.

Pomenirea Sfintei Mucenite Raida

Tot astăzi, se sărbătorește și Sfânta Mucenită Raida, fecioară originară din Egipt, din localitatea Tama. Fiica unui preot pe nume Petru, Raida a îmbrăcat schima monahicească la doar doisprezece ani. Într-o zi, coborând cu alte fecioare la fântână pentru apă, a observat mulțimi de femei și bărbați, inclusiv preoți și călugări, capturați de ighemonul Luchian. Aflând că aceștia erau legați pentru Hristos, a decis să se alăture lor, rugându-l pe Comentarisie, liderul, să-i permită să fie cu aceștia. Deși el a încercat să o descurajeze, Raida a refuzat să renunțe. S-a prezentat înaintea ighemonului, disprețuind zeii acestuia și provocându-l, ceea ce a dus la decapitarea ei după multe chinuri.

Pomenirea Cuvioaselor Surori Xantipi și Polixeni

În această zi se amintește și de surorile Xantipi și Polixeni, sfinte din Spania, din vremea lui Claudiu Cezarul. Xantipi era soția lui Prob, administratorul regiunii, și a fost învățată de Apostolul Pavel. Polixeni, răpită de un răufăcător, a fost salvată prin voința divină și a fost botezată de Apostolul Andrei. După o călătorie plină de peripeții, Polixeni l-a adus cu ea pe Apostolul Onisim în Spania, unde a reîntâlnit-o pe sora sa Xantipi. Împreună, au dus o viață dedicată lui Dumnezeu, făcând numeroase minuni.

Pomenirea Noului Mucenic Nicolae și a Noului Mucenic Ioan

De asemenea, se comemorează și Sfântul noul Mucenic Nicolae Pantopolitul, care a mărturisit în Constantinopol în anul 1672 și a sfârșit prin sabie. Tot în această zi, este pomenit și Sfântul noul Mucenic Ioan din Konitsa.

Prin sfintele lor rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Distribuie acest articol