Sărbătoare semnificativă pentru creștinii ortodocși. Ce eveniment religios are loc astăzi, 1 ianuarie 2025?

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Taierea împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos

Taierea împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos este sărbătorită și în prezent pentru a sublinia faptul că Domnul a luat trup similar nouă și s-a supus legilor, demonstrând că nu a distrus vechile rânduieli, ci le-a împlinit pe toate. Mântuitorul Hristos a acceptat această tăiere împrejur pentru a completa rânduiala Legii Vechi, oferind astfel un nou sens prin tăierea împrejur a inimii, care este cea după Duh.

Prin această acțiune, El a răspuns criticilor ereticilor care susțineau că Domnul nu a avut trup, ci a apărut ca o iluzie. De asemenea, Hristos a închis gura iudeilor care îl acuzau că încalcă Legea. La opt zile de la nașterea Sa din Fecioara Maria, a fost adus în locul obișnuit al tăierii împrejur, unde a fost tăiat împrejur și i s-a dat numele Iisus, conform vestii aduse de Arhanghelul Gavriil Fecioarei Maria.

Sfântul Vasile cel Mare

Sfântul Vasile cel Mare a trăit în timpul împăratului Valens, o perioadă marcată de persecuții severe asupra Bisericii din cauza necredinței lui Arie. Sfântul Vasile a apărat cu tărie dreapta credință, având curajul de a mustra chiar și pe împăratul Valens, care căzuse în erezia ariană.

Tatăl său, tot numit Vasile, era din Pont, iar mama sa, Emilia, provenea din Capadocia. Sfântul Vasile s-a distins prin cunoștințele sale, depășind atât contemporanii, cât și pe cei din vechime, având o educație vastă în filozofie și științe. A fost hirotonit arhiereu al Arhiepiscopiei din Cezareea Capadociei.

Descrierea fizică a Sfântului Vasile relevă un om înalt, cu o statură dreaptă, slăbit de post și veghe, cu trăsături care reflectau o natură contemplativă. Avea sprâncenele arcuite, fruntea împătrită, obrajii proeminenți și o barbă căruntă pe jumătate, având un aspect sobru și plin de înțelepciune.

Sfântul Vasile a luptat intens pentru apărarea credinței ortodoxe, atacând ereticii prin predicile sale și oferind învățături utile pentru viața cotidiană. De asemenea, a luminat tainele adânci ale creației, păstorind turma lui Hristos și sprijinind nevoile celor săraci, bolnavi și bătrâni în renumitul său așezământ, Vasiliada.

Sfântul Vasile cel Mare a trecut la cele veșnice în anul 379, neîmplinind încă 50 de ani. În această zi, Biserica pomenește și: Sfântul Vasile din Ancira, Sfântul Mucenic Teodot și Sfântul Grigorie, tatăl Sfântului Grigorie Teologul.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *