Sărbătoarea Crăciunului în comunitatea rurală românească: Tradiții și obiceiuri

Dobrogea Online

Sursa foto:

0:00

Crăciunul: O Sărbătoare de Mare Importanță

Crăciunul este considerată cea mai semnificativă sărbătoare religioasă a anului, fiind așteptată cu entuziasm atât de copii, cât și de adulți.

Tradiții și Obiceiuri în Satul Românesc

Conform specialiștilor de la Muzeul de Artă Populară din Constanța, sărbătoarea Crăciunului are o importanță deosebită în comunitățile rurale românești. Pe lângă pregătirile casnice specifice, mesele festive erau pline de preparate tradiționale, cum ar fi colacii și colăceii, care erau oferiți colindătorilor, dar și diverse preparate din carnea porcului sacrificat în ziua de Ignat.

Ritualurile din Ajunul Crăciunului

În seara de Ajun, pe 24 decembrie, preotul venea la casele oamenilor pentru a binecuvânta cu solemnitate preparatele gătite cu grijă. În același timp, colindătorii de toate vârstele vizitau gospodăriile pentru a aduce vestea Nașterii Domnului. În schimb, aceștia erau răsplătiți de gazde cu țuică fiartă, vin, nuci, colăcei și mere, conform informațiilor oferite de muzeografi.

Cetele de Colindători și Tradițiile Transmise

Colindătorii se organizau încă din primele zile ale postului, respectând reguli nescrise, dar foarte bine păstrate și transmise din generație în generație. Aceste grupuri erau formate din tineri cu un comportament moral exemplar. Dacă un gospodar refuza să primească colindătorii, aceștia aplicau o „pedepse” simbolică, numită descolindat.

Semnificația Sărbătorii

Legendele populare românești subliniază faptul că marea sărbătoare a Nașterii Domnului are rolul de a purifica și reordona lumea, reafirmând astfel sacralitatea acesteia.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *