Manifestare Cultural-Artistică cu Ocazia Zilei Etnie Tătare în România
Asociația de Cultură Tătară „Barsin.Birsin” organizează o manifestare cultural-artistică cu ocazia Zilei etniei tătare din România, la care vor participa personalități importante din domeniul culturii dobrogeane. Evenimentul se va desfășura joi, pe 12 decembrie, începând cu ora 16:00, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” din Constanța.
Conferință și Vernisaj de Pictură
Programul manifestării va include conferința intitulată „Tătarii din România – Istoric. Cultură. Actualitate”, la care vor participa specialiști precum prof. univ. dr. Nuredin Ibram, muzeograf dr. Sorin Colesniuc, muzeograf dr. Lavinia Dumitrașcu și prof. dr. Raul Răzvan Ivan. De asemenea, va avea loc un vernisaj de pictură dedicat temei „Tătarii în viziunea artiștilor plastici români”, cu lucrări semnate de Nicolae Tonitza și Iosif Iser.
Moment Muzical-Poetic
Evenimentul se va încheia cu un moment muzical-poetic, avându-i ca invitați pe artiștii Teatrului de Stat Constanța, Liviu Manolache și Georgiana Mazilescu, precum și pe soliștii Iulian Bratu, Ionuț Neagu, Gabriela Dobre și Octavian Mirea de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța. De asemenea, vor susține recitaluri interpreții de muzică tradițională tătară, Melek Nurmambet și Chiamiran.
Importanța Zilei de 13 Decembrie
Data de 13 decembrie marchează celebrarea Zilei etniei tătare din România, fiind aleasă datorită evenimentului din 1917, când parlamentul tătarilor crimeeni a proclamat Republica Populară Crimeea, prima republică islamică din lume, cu Numan Celebi Cihan ca prim președinte. Tătarii s-au stabilit în România în urmă cu 800 de ani, având origini din Crimeea.
Legislația și Reconocerea Zilei
Pe 11 februarie 2014, deputații au aprobat un proiect de lege care modifică Legea nr. 453/2006, consacrând ziua de 13 decembrie ca sărbătoare oficială a etniei tătare din România. Această reglementare permite angajatorilor să acorde liber persoanelor aparținând acestei etnii, pentru a putea participa la evenimentele organizate cu această ocazie. Legea a fost adoptată de Senat pe 19 noiembrie 2013, Camera Deputaților având rolul de for decizional în acest context.