Conferință dedicată lui Cristian Teodorescu la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ din Constanța va organiza joi, 7 noiembrie 2024, la ora 17.00, o conferință cu tema „Constănțenii din operele literare ale lui Cristian Teodorescu“. Evenimentul va avea loc în Sala „Liliana Lazia“ (etajul II) și va fi moderat de managerul interimar al bibliotecii, dr. Amelia Stănescu.
La discuții va participa și dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, șef serviciu al bibliotecii. Conferința va pune accent pe romanul „Medgidia, orașul de apoi“, publicat la Editura Cartea Românească în anul 2009.
Despre autor
Cristian Teodorescu s-a născut în Medgidia, în anul 1954. A finalizat studiile la Facultatea de Filologie, secția română-engleză, a Universității din București. A început să scrie proză la vârsta de 14 ani, contribuind la revista „Vînătorul și pescarul sportiv“. Debutul său editorial a avut loc în 1983, cu antologia „Desant 83“ (Cartea Românească).
În 1985, a publicat volumul de povestiri „Maestrul de lumini“, reeditat în 2005, iar în 1988 a lansat romanul „Tainele inimei“. Alte lucrări importante includ „Faust repovestit băieților mei, Petre și Matei“ (1991), „Povestiri din lumea nouă“ (1996), „Îngerul de la benzinărie“ (2002) și „Cartea pisicii“ (2017). Printre premiile obținute se numără Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1986), Premiul Academiei Române (1990) și Premiul pentru roman al Uniunii Scriitorilor (2010).
Romanul „Medgidia, orașul de apoi“
Referindu-se la romanul „Medgidia, orașul de apoi“, Doru Bușcu a afirmat că Teodorescu „a tăiat o bucată din Dobrogea și a făcut din ea un costum impecabil“. Această lucrare oferă o oportunitate rară de a descoperi frumusețile și poveștile regiunii, prezentând un univers complex, plin de viață și tradiție. Teodorescu reușește să surprindă esența Dobrogei, îmbinând amintirile copilăriei cu o narațiune captivantă, care a reușit să atragă atenția cititorilor încă de la publicare.