Construirea unui terminal de gaze naturale lichefiate în Portul Constanța
Conform formei revizuite a Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2025 – 2030, un terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) ar putea fi construit în Portul Constanța. Documentul a fost publicat recent de Ministerul Energiei, care invită părțile interesate să trimită observații până la sfârșitul lunii septembrie.
Detalii despre proiect
Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2025 – 2030 include politici și măsuri menite să se alinieze cu obiectivele naționale și cele ale Uniunii Europene. Documentul a fost discutat în cadrul unui Grup de Lucru interinstituțional, ce reunește reprezentanți din diverse instituții responsabile de implementarea acestuia.
Printre proiectele de dezvoltare se regăsește și cel pentru construirea unui terminal GNL la Marea Neagră, care are ca scop creșterea capacității de transport a sistemului național de gaze naturale. Acesta prevede, printre altele, construirea unei conducte telescopice de transport gaze naturale pe traseul Tuzla–Amzaccea-Podișor, cu o lungime de 308 km, și realizarea interconectării Sistemului Național de Transport gaze naturale la terminalul GNL printr-o conductă de aproximativ 25 km.
Estimări financiare și surse de finanțare
Proiectul este în prezent într-o etapă inițială și reprezintă o intenție menționată în plan, având un cost estimat de 874 milioane de euro. Printre sursele de finanțare se numără fonduri europene, bugetul de stat și fonduri proprii.
Toate persoanele și organizațiile interesate sunt invitate să transmită comentarii și sugestii privind acest proiect până la data de 30 septembrie 2024.
Inițiative ale companiilor
Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare din România, este prima companie care a exprimat interesul de a construi un terminal de stocare a gazelor naturale lichefiate în Portul Constanța. Anul trecut, Romgaz a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Socar, compania națională petrolieră a Azerbaidjanului, pentru a explora oportunitățile de dezvoltare comună a unui proiect de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră.
Proiectul preconizează construirea unui terminal de lichefiere a gazelor naturale, un terminal de regazeificare și alte facilități necesare pentru transportul gazelor din zona caspică în România. Recent, ministrul Sebastian Burduja a anunțat că studiul de fezabilitate pentru această colaborare a fost finalizat cu rezultate pozitive, iar până la sfârșitul anului se va stabili structura companiei de proiect și sursele de finanțare.
De asemenea, Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, are în vedere un proiect similar de terminal GNL în Portul Constanța.