Se preconizează implementarea digitalizării în comune. Locuitorii vor avea acces la platformele online pentru a rezolva diverse probleme fără a fi necesară vizita la primărie.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 149

Sursa foto:

0:00

Digitalizarea serviciilor publice în mediul rural

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat vineri seară, într-o emisiune televizată, că se desfășoară lucrări pentru digitalizarea serviciilor publice în zonele rurale. Aceasta va permite cetățenilor să descarce documente direct din platforme online, eliminând necesitatea de a se prezenta la primării sau alte instituții pentru a rezolva diverse probleme.

Proiecte naționale de digitalizare

„Pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă, deși avem în derulare proiecte de peste 600 de milioane de euro la nivel național pentru digitalizarea serviciilor publice, am lansat deja inițiative, iar pe 19 septembrie a fost deschisă depunerea pentru digitalizarea administrațiilor publice locale. Acest concept integrat implică crearea unei baze tehnice integrate la nivelul fiecărei comune, oraș sau consiliu județean, conectată la administrația publică centrală din România”, a explicat Ivan.

Aplicație simplificată pentru finanțare

Ministrul a subliniat că procesul de aplicare pentru finanțare este simplificat, fiind necesari doar cinci pași. Fiecare primărie va trebui să completeze informații precum numele primarului, numele instituției și al reprezentantului legal, ceea ce le va permite să participe la competiție. Primăriile de comună vor putea obține până la 65.000 de lei, în timp ce cele de oraș și consiliile județene vor putea accesa sume de până la 175.000, respectiv 250.000 de lei.

Obiectivele digitalizării

Scopul principal este crearea unui limbaj tehnic comun și asigurarea securității cibernetice la nivel local, precum și dezvoltarea unui portal de servicii publice online, inclusiv pentru localitățile rurale care nu au avut până acum ocazia de a se digitaliza. De asemenea, se va urmări integrarea acestora cu bazele de date și serviciile publice de la nivel central.

Accesibilitate pentru cetățeni

O altă inovație importantă este crearea unui standard uniform, astfel încât cetățenii, fie că provin din Prundu Bârgăului sau din Cluj-Napoca ori București, să aibă acces la un format unic de site. Acesta le va permite să obțină documente fără a mai fi necesar să completeze formulare pe hârtie, ci doar prin completarea unor pagini intuitive online. Utilizatorii vor introduce datele personale, inclusiv o adresă de email, și vor trimite solicitările direct la primărie.

Etape viitoare

Ministrul Bogdan Ivan a menționat că, în prima etapă, se va lucra cu 1.000 de primării și consilii județene, iar la finalul acestui an este planificată deschiderea unei noi sesiuni de finanțare pentru alte 1.000 de primării din România, consolidând astfel procesul de digitalizare la nivel național.

Distribuie acest articol