Se reia procesul în cazul tânărului decedat în urma unei lovituri, în Murfatlar.

Dobrogea Online
Moderator Dobrogea Online 52

0:00 Condamnare pentru lovituri cauzatoare de moarte în cazul lui Darius Adrian Grădinaru Darius Adrian Grădinaru, originar din Valea Dacilor, a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani și 6 luni de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte. Decizia a fost pronunțată de Tribunalul Constanța pe 28 decembrie 2023, însă aceasta nu a fost […]

0:00

Condamnare pentru lovituri cauzatoare de moarte în cazul lui Darius Adrian Grădinaru

Darius Adrian Grădinaru, originar din Valea Dacilor, a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani și 6 luni de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte. Decizia a fost pronunțată de Tribunalul Constanța pe 28 decembrie 2023, însă aceasta nu a fost definitivă. Pe 7 august, Curtea de Apel Constanța a decis reluarea procesului în instanța de fond.

Potrivit minutei judecătorești, „Admite apelurile formulate de către inculpatul Grădinaru Darius-Adrian și de către persoana vătămată N.V. împotriva Sentinței penale nr. 504 din data de 28 decembrie 2023, pronunțată de Tribunalul Constanța în Dosarul penal nr. 83/118/2023, sentință pe care o desființează și dispune rejudecarea cauzei de către prima instanță. În temeiul art. 421 alin. (1) pct. 1 lit. b) din Codul de procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul declarat de Onuță Vasile împotriva Sentinței penale nr. 504 din data de 28 decembrie 2023, pronunțată de Tribunalul Constanța în Dosarul penal nr. 83/118/2023.”

Incidentul din noaptea de 12 spre 13 noiembrie 2022

Evenimentele au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, în clubul „For You” din Murfatlar, unde Darius Adrian Grădinaru se afla împreună cu iubita sa. În timpul unei pauze de fumat, aceasta s-a lovit accidental de un alt tânăr, cunoscut sub numele de Bebe Briliantu, moment în care a avut loc un schimb de replici între cei doi. Darius Adrian Grădinaru a intervenit, aplicându-i acestuia o lovitură cu pumnul în față.

După impact, victima a căzut și s-a lovit de perete, iar la fața locului a fost solicitată o ambulanță. Deși echipajul medical a efectuat manevre de resuscitare, tânărul a fost declarat decedat. Este important de menționat că cei implicați în incident erau prieteni și se vizitau frecvent.

Detalii despre cauzele decesului

Decesul victimei a stârnit îngrijorare și confuzie, având în vedere că mulți se întrebau cum o lovitură de pumn a putut provoca moartea, mai ales că victima nu a căzut pe asfalt. O expertiză medicală a stabilit că tânărul avea leziuni grave la nivel cranio-cerebral, provocate de hemoragie subarahnoidiană, care au dus la deces, în contextul unei intoxicații mixte cu alcool etilic și cocaină.

Conform raportului de necropsie, leziunile cranio-cerebrale au fost cauzate printr-un traumatism recent, iar moartea a fost violentă, survenind din cauza hemoragiei subarahnoidiene, rezultată în urma impactului. Aceasta a fost calificată ca fiind o faptă ce întrunește elementele infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, conform legislației în vigoare.

Legătura între intoxicația cu substanțe și decesul subarahnoidian

Există o legătură directă între decesul subarahnoidian și intoxicația cu alcool etilic și cocaină. Această intoxicație a fost identificată atât în forma acută, prin analizele toxicologice, care au arătat o concentrație de 1,03 g ‰ alcool în sânge și 0,059 µg/ml benzoilecgonină (un metabolit al cocainei), cât și în urină, unde s-au găsit cocaină și metaboliți. De asemenea, s-au observat modificări histopatologice în forma cronică, cum ar fi hemoragii cerebrale și cerebeloase perivasculare, precum și hemoragie subarahnoidiană de diferite vechimi, fără un substrat traumatic evident.

Proprietățile simpatomimetice ale acestor substanțe, ce pot provoca vasoconstricție, hipertensiune arterială și aritmii, sunt amplificate de consumul de alcool etilic. Aceste efecte sunt binecunoscute ca fiind factori de prognostic negativ în cazul traumatismelor, fiind, de asemenea, frecvent asociate cu hemoragia meningo-cerebrală.

La momentul producerii loviturilor, autorul putea ocupa orice poziție în raport cu victima, iar direcția agentului vulnerant era din fața victimei către aceasta. S-au identificat și leziuni traumatice superficiale, de diferite vechimi, la nivelul mâinii și gambei drepte, care ar fi putut fi cauzate prin lovire cu sau de corpuri dure, dar care nu au influențat mecanismul care a condus la deces, conform datelor din anchetă.

Distribuie acest articol